Het Belang van Limburg

STIKSTOF ademt Brussel

-

‘Overlast’ baadt van A tot Z in één muzikale sfeer. STIKSTOF mijdt een parcours van één hit en de rest opvulsel. Beatmaker Astrofisik­s gooit alles wat niet nodig is overboord en zijn teksten, net als die van Jazz en Zwangere Guy, blijven donker en grimmig. Over de schijt aan het beleid in de hoofdstad. Of zoals in ‘Gele Blokken’, een observatie van louche zaken die rapper Jazz voor zijn ogen ziet gebeuren als ie door z’n raam kijkt.

“Je moet niet iets happy maken omdat happy verkoopt”, zegt rapper Zwangere Guy van het kwartet dat live nog dj Vega bevat. “Zo redeneren wij niet. Fuck de mainstream. We maken geen kopie van een kopie , we maken geen muziek om op de radio te komen of om sterren te worden. We verwoorden wat we voelen en zien in onze stad Brussel.”

Brussel is sinds jullie vorige langspeler létterlijk aangevalle­n en daarna verbaal, zoals door de hellhole-uitspraak van Trump.

“Daar trekken we ons niets van aan. We kennen ook niets anders, we zijn hier allemaal opgegroeid en gaan dus de stad niet ophemelen en doen alsof. Brussel heeft donkere momenten meegemaakt, maar hier leven nog altijd 1,1 miljoen mensen waarvan 99 procent er elke dag het beste van maakt. Je kan dus enerzijds naar ‘Gele Blokken’ luisteren, maar ook naar ‘Resonantie’ waarin we kakken op hoe in cultuur wordt gesneden, hoe jongeren gezien worden als overlast. Ik roep in ‘1000 mg’ ‘Fuck de N-VA!’, maar dat had evengoed op de plaat ‘Fuck de PS’ kunnen zijn. Dat roepen we trouwens live wel vaak. Het is het beleid dat rot is en volledig corrupt.”

Je werkt als jeugdhuisw­erker en weet dus waarover je spreekt als men jongeren als overlast ziet.

“Brussel is verkocht. De politie jaagt op agressieve wijze jongeren weg van publieke pleinen in de mooiere buurten omdat er nieuwbouw moet komen. Terwijl die jongeren net ruimte nodig hebben om te kunnen ravotten. Zeker als je op amper 50 m2 woont samen met je ouders, je broer en je zus.”

Op de hoes van ‘Overlast’ staat een jonge gast die bloedend op de grond ligt tussen oproerpoli­tie. Maar wel met een grijns.

“We zochten een beeld dat bij de plaat paste. Deze foto werd twee jaar geleden door een bevriende fotograaf gemaakt op een betoging in Brussel. Je ziet de jongen, je ziet de politie die zijn ‘werk’ heeft gedaan. Maar dan als pion van de echte gangsters, de corrupte politici. Die blijven buiten schot en letterlijk uit het beeld. Maar de gast lacht wel nog altijd. Hij steekt geen middelving­er op omdat hij geboeid is, maar die houding zie je wel in zijn ogen en zijn lach. Precies het beeld dat we zochten. Het is niet omdat ze op je meppen dat ze je ook echt kunnen raken.”

Jullie hebben het label Frontal opgericht waarmee jullie jongeren helpen.

“Dat is een van de doelen, ja. Vorig jaar hadden we een jaar lang een studio beschikbaa­r. Daarmee hebben we twaalf groepjes jongeren gratis opnames bezorgd. Honderd euro betalen voor twee uur studiotijd is voor een jongen of meisje van 14 anders compleet onbetaalba­ar.”

STIKSTOF is het eerste Brusselse hiphopcoll­ectief dat in het Nederlands rapt. Was dat vanaf dag één het opzet?

“Ja, we hebben er nooit aan gedacht om in het Engels te rappen. Nederlands is de taal waarin we ons het beste kunnen uitdrukken. En ook al begrepen de franstalig­e rappers misschien niet wat we vertelden in het begin, we werden toch meteen aanvaard. Ze hoorden dat we rauwe shit maakten en dat die oprecht was. We hebben nooit gerapt over bloemetjes en vlindertje­s. Als je ziet hoe de Nederhop tegenwoord­ig boomt, is dat ongelofeli­jk. Maar is dat niet meer Nederpop aan het worden? Met altijd teksten die over hetzelfde gaan? Bij ons gaat het echt om keeping it real.”

XNu vrijdag 9/3 in Rondpunt 26 Genk en op 26/4 Muziekodro­om Hasselt. Alle data op stikstofbr­ussel.be

 ?? FOTO STIKSTOF ?? Zwangere guy, derde van links: “Fuck de mainstream. We maken geen kopie van een kopie.”
FOTO STIKSTOF Zwangere guy, derde van links: “Fuck de mainstream. We maken geen kopie van een kopie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium