Het Belang van Limburg

“Ik moet ermee leren leven dat sommigen mij een idioot vinden”

-

Bumba Uki Twirlywoos Stoppeltje Q Pootle 5 Rintje Biba & Loeba Tip de Muis Kaatjes Kameraadje­s Simon Suske & Wiske Junior

Masha en de Beer Ziggy en de Zootram Rox Ketnet Musical Nachtraven Shaun het schaap Trollen van Troy Karrewiet (getolkt in Vlaamse Gebarentaa­l (VGT) Bumba Uki

Twirlywoos Stoppeltje Q Pootle 5 Kaatjes Kameraadje­s

Rintje Biba & Loeba Tip de Muis De Wereld Rond Met Kaatje Simon Suske & Wiske Junior Bumba Uki

Musti Twirlywoos Biba & Loeba Go Jetters Ziggy en de Zootram Trollen van Troy Shaun het schaap Beugelbekk­ie 4ever W817 W817 Thunderbir­ds

Freek in het Wild Shaun het schaap De Smurfen Masha en de Beer Bumba

Uki Twirlywoos Stoppeltje

Q Pootle 5 Rintje Biba & Loeba Tip de Muis Kaatjes Kameraadje­s Simon Go Jetters Robin Hood Robin Hood Zorro, de Kronieken Miss Moon Helden Ketnet Musical Mega Mindy Nachtraven De Regel van 3S De Regel van 3S Karrewiet Nachtwacht

Helden Nachtraven Karrewiet Ketnet Musical Galaxy Park Galaxy Park 4ever Angry Birds Blues (19.58)

Het Journaal (getolkt in Vlaamse Gebarentaa­l) (20.55) Zijn eerste programma voor VTM. Het leidde bij Lieven Scheire (36) tot nervositei­t en stress. “Ik ben een gevoelig kasplantje. En een zenuwpees. Ik trek mij hard aan wat mensen denken over mij. Ik ben opgegroeid in een kleine Vlaamse parochie waar de ingesteldh­eid is: ‘Wa gaan de mensen wel nie peizen?’ Zeker toen officieel werd aangekondi­gd dat ik een programma zou maken voor VTM, werd ik neurotisch. Ik denk dat ik in mijn hoofd te veel dingen heb uitvergroo­t. ‘Ik op VTM, gaat dat niet vloeken? Gaat het niet te veel worden vergeleken met Scheire en de Schepping?’ Dat bleef maar malen.”

‘Kan Iedereen Nog Volgen?’, zo heet het programma van Lieven Scheire op VTM. Zijn eerste voor de commerciël­e omroep, bovendien. Maar de formule leest vintage Scheire: met een panel quizt hij zich een weg door de wetenschap van de toekomst. “Een wetenschap­pelijk programma moet je nog altijd hard verdedigen. Komt het er toch, dan moet het met genoeg BV’s en humor zijn. Een zuiver wetenschap­pelijk magazine is vandaag de dag onverkoopb­aar. De zender wil weten: ‘Wie gaat de moppen maken?’ ‘Wat gaat er ontploffen?’ Maar ik heb mij daarbij neergelegd.”

Ook met dat aarden bij VTM liep het goed. “Kan ik die juiste toon van VTM vast krijgen, dat was mijn eerste bezorgdhei­d. En of ik niet te veel in een keurslijf zou worden gedwongen. Dat bleek geweldig mee te vallen. Ik denk dat ik daarin achterloop, dat ik in de jaren negentig ben blijven steken. Toen had je een duidelijk afgelijnd VRT- en VTM-publiek. Intussen experiment­eren ze op elkaars gebied.”

Geldzucht

Er kwamen uiteraard opmerkinge­n. Dat zijn keuze zou gedreven zijn door geldzucht, bijvoorbee­ld. Alsof hij elke avond twee zakken goudstaven op de achterbank van een splinterni­euwe Bentley zou laden. “Ik wist op voorhand dat dat zou worden gezegd. Het vervelende is dat het feitelijk onjuist is. Ik ben er financieel op achteruitg­egaan. Ik kwam van een exclusivit­eitscontra­ct met de VRT, en ik ben nu iemand die geen vast huizeke meer heeft. Het is ook mijn eerste keer op VTM. Ik verdien niet de lonen die de gevestigde waarden krijgen.”

Maar, beseft hij, “ik moet af van die naïeve reflex dat ik de hele wereld de objectieve waarheid kan gaan vertellen”. “Er zullen altijd mensen zijn die een slecht beeld van je hebben, of een verkeerd beeld. Of mij gewoon een idioot vinden. Ik moet daarmee leren leven, maar ik ben jaloers op mensen die dat makkelijk loslaten. Te horen krijgen dat iemand je een complete eikel vindt en zeggen ‘Ze doen maar’, dat wil ik kunnen. Nu, ik heb gekozen voor een publiek bestaan, dus ik moet niet zeuren. Als een paar 100.000 man je op tv ziet, is het een mathematis­che zekerheid dat een deel daarvan je niet graag heeft.” Of hij even hard bezig is met de ontvangst van het programma? “Ik hoop vooral dat de waardering goed is, meer dan de kijkcijfer­s. Liever 400.000 mensen die graag kijken dan 700.000 kijkers die zeggen: ‘Goh, ça va wel.’”

Roggebrood

Intussen heeft Scheire ook zijn eigen online podcast, ‘Nerdland’. Waar hij wél all the way kan gaan. “Dat is mijn inhoudelij­ke uitlaatkle­p, m’n pamper voor mijn uitleginco­ntinentie. Op tv moet er altijd veel suiker bij, maar onze podcast is ons roggebrood. Dat heb ik nodig. Ik heb het makkelijke­r om pakweg voor VTM de entertaine­nde, aangezoete versie te maken, als ik weet dat ik dat roggebrood­je daar heb. Die podcast is ons moment waarop we alles kunnen loslaten, als we een maand lang gepopulari­seerd en gepolijst hebben. Maar een populair programma rond wetenschap heeft ook zijn verdienste. In Bakkerij Scheire ligt naast het roggebrood af en toe ook een eclair, da’s geen probleem. Het mogen alleen niet énkel eclairs zijn.”

X‘Kan Iedereen Nog Volgen?’, vanaf 20 maart op VTM, elke dinsdag om 20.35 uur‘

 ?? FOTO VTM ?? Lieven Scheire is vanaf 20 maart te zien op VTM.
FOTO VTM Lieven Scheire is vanaf 20 maart te zien op VTM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium