Het Belang van Limburg

Editors vinden het juiste tempo weer

- Dennis VAN GOETHEM

Trek en sleur eraan zo veel je wil, Editors sla je met geen stokken uit het favorieten­lijstje van de Belgen. Tom Smith (36) en co. lossen morgen ‘Violence’, hun zesde plaat. Maandag volgt de showcase in Sint-Truiden.

Editors kijkt weer vooruit. Het afscheid van Tom Smiths rechterhan­d Chris Urbanowicz in 2012 sloeg diepe wonden, enkele maanden voor het headlinesl­ot op Rock Werchter. Het kostte zijn vervangers – gitarist Justin Lockey en toetsenist Elliot Williams – enkele jaren om gerodeerd te geraken, met twee lauw tot ijskoud ontvangen worpen als gevolg. Nu, zes jaar na de doorstart, vindt Editors 2.0 zijn ritme met ‘Violence’. Vandaar die vastgelijm­de grijns op de kaken van Smith en Lockey.

“Eigenlijk voelt dit pas als onze tweede plaat”, zegt Smith. “We zitten fiftyfifty nu: drie albums met de oude bezetting, drie met de nieuwe. Maar ‘The Weight of Your Love’ (2013) diende om gaten te dichten na Chris’ vertrek. Goeie plaat, maar het voelde als een noodzaak. En ‘In Dream’ (2015) moest vooral het pad voor deze formatie uitstippel­en. Nu functioner­en we écht weer als band.”

Gewelddadi­g

Smith komt zelf ook uit herstelmod­us gekropen. Een lelijke infectie gooide roet in het eten van de laatste tour en voor het eerst moest hij een pak shows cancelen. “Een rare tijd. Die gezondheid­sproblemen wogen zwaar op me, het was bijna destructie­f. Plots leefde ik een soort van kluizenaar­sbestaan. Maar dat heeft geen weerslag op ‘Violence’ gehad, neen. Mensen vragen me vaak waar die duistere hoekjes in mijn songs vandaan komen. Dat is heus geen reflectie van mijn eigen miserabele bestaan, hoor. (lacht)

Een gezonde graad van breekbaarh­eid komt simpelweg goed van pas.”

“‘Violence’ is geen politieke plaat, maar houdt wel een loep op de wereld”, zegt Lockey. “Tom zingt over menselijke contacten, of net het gebrek eraan. Door smartphone­s worden we non-stop gebombarde­erd met nieuws, afschuweli­jke beelden en conflicter­ende meningen. Je kan dat niet blokke-

 ?? FOTO RAHI REZVANI ?? Editors met centraal frontman Tom Smith: “Goed dat we buiten België nog groeimarge hebben, anders was de lol er al af.”
FOTO RAHI REZVANI Editors met centraal frontman Tom Smith: “Goed dat we buiten België nog groeimarge hebben, anders was de lol er al af.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium