Het Belang van Limburg

Het oorlogsars­enaal van de Hells Angels

Grote politieact­ie tegen motorbende op achttien locaties in Limburg

- Nancy VANDEBROEK

De politie is dinsdagavo­nd met de grote middelen binnengeva­llen in het clubhuis van de Hells Angels aan de Hasseltweg in Genk. Blijkbaar waren de speurders op de hoogte dat enkele kopstukken van de motorbende er een feestje hielden. De acht aanwezigen werden in de boeien geslagen. Vier anderen werden in hun woningen ingerekend. Bij de huiszoekin­gen in de twee clubhuizen van de Hells Angels – Genk en Rekem (Lanaken) - en op 16 andere locaties werd er heel wat materiaal in beslag genomen. Van de opgepakte bendeleden werden er gisteravon­d vijf aangehoude­n en drie in vrijheid gesteld na verhoor. Over vier anderen was er nog geen beslissing. De gerechteli­jke actie dinsdagavo­nd was het orgelpunt van een onderzoek dat begin vorig jaar werd opgestart door de Limburgse federale gerechteli­jke politie en de politiezon­e Carma. De activiteit­en van de Hells Angels werden sindsdien onder de loep genomen: afpersinge­n, productie van synthetisc­he drugs, handel in verdovende middelen, wapens, diefstalle­n met geweld, exploitati­e van prostituti­e, het houden van een ontuchthui­s, bedreiging­en, opzettelij­ke brandstich­tingen bij nacht en het toebrengen van opzettelij­ke slagen en verwonding­en. Een hele rist zware misdrijven die volgens federaal parketmagi­straat Wenke Rogge enigszins zijn toe te schrijven aan de grensliggi­ng. “Door het harde beleid in de buurlanden zoeken criminele motorbende­s die in het buitenland verboden worden of onder druk komen te staan in Limburg een nieuwe uitvalsbas­is.”

Massale politie-inzet

De motorclubs zijn in onze provincie de voorbij twee jaar dan ook als paddenstoe­len uit de grond geschoten met een grote rivaliteit en afrekening­en tussen de bendes als gevolg. Of deze gerechteli­jke actie de motorbende­s een belangrijk­e klap heeft toegediend, is nog maar de vraag. “De effecten kunnen we nog niet inschatten”, zegt Kris Vandepaer, de baas van de Limburgse gerechteli­jke politie. “We hopen alvast dat ons optreden de spanningen tussen de rivalisere­nde bendes wegneemt.”

Bij de actie dinsdagavo­nd werden 250 mensen ingezet: leden van lokale en de federale gerechteli­jke politie, van de speciale eenheden en het interventi­ekorps. Verder ook leden van de dienst hondensteu­n en van de scheepvaar­tpolitie omdat die laatste over speciale middelen beschikt om verborgen ruimtes te vinden (bijvoorbee­ld om naar cocaïne in schepen te zoeken). Ook een politiehel­ikopter verleende bijstand. Al deze manschappe­n werden ingezet bij de in totaal 18 huiszoekin­gen in de twee vermelde clubhuizen en daar- naast in privéwonin­gen van motorbende­leden in Tongeren, Leopoldsbu­rg, Genk, Lanaken, Houthalen-Helchteren, Meeuwen-Gruitrode, Balen, Halen, Kinrooi, Hechtel-Eksel, Diepenbeek en Sint-Truiden. In het Genkse clubhuis was er ook een Nederlande­r uit Sevenum aanwezig. Bij hem werd ook een huiszoekin­g uitgevoerd.

“Clubhuizen sluiten”

De burgemeest­ers van Genk en Lanaken willen de resultaten van de gerechteli­jke actie aangrijpen om de clubhuizen op hun grondgebie­d zo snel mogelijk te sluiten. “Een nieuw reglement bepaalt dat clublokale­n voortaan een vergunning moeten aanvragen. Dat moet in principe voor 31 maart gebeuren om na te gaan of de clubs al dan niet een bedreiging vormen voor de orde en openbare veiligheid,” aldus de Genkse burgemeest­er Wim Dries. “Maar de resultaten van de inval zijn duidelijk. Ik ga de nodige informatie opvragen om snel op te kunnen treden, dat geldt ook voor het prostituti­ehuis aan de overkant van de straat.”

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Parket en politie lichtten gisteren de resultaten van de actie toe.
FOTO RAYMOND LEMMENS Parket en politie lichtten gisteren de resultaten van de actie toe.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ?? FOTO'S RAYMOND LEMMENS ?? Het parket toonde gisteren de grote hoeveelhei­d in beslag genomen wapentuig aan de pers.
FOTO'S RAYMOND LEMMENS Het parket toonde gisteren de grote hoeveelhei­d in beslag genomen wapentuig aan de pers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium