Het Belang van Limburg

WENGER WANKELT

WAAROM HET EINDE NA 22 JAAR NABIJ IS

- Bart LAGAE

Rien ne va plus voor Arsenal en Arsène Wenger. Door een nederlaag bij Brighton ging niet alleen de Champions League-droom van de Gunners in rook op, het einde van Arsène Wenger als manager lijkt definitief ingezet. Alleen eindwinst in de Europa League, te beginnen vanavond met de 1/8ste finales tegen AC Milan, kan de Fransman nog in het zadel houden.

Sinds drie weken loopt ene Josh Kroenke rond in Noord-Londen. De 37-jarige Amerikaan is de zoon van Arsenal-eigenaar Stan Kroenke (70) en wordt gezien als zijn opvolger. Toeval of niet, sinds de komst van Kroenke Jr. gaat het steil bergaf met de resultaten van de Gunners. De nederlaag in promovendu­s Brighton was de achtste in veertien wedstrijde­n – alle competitie­s samen – in 2018. Geen enkele club uit de Premier League doet slechter.

Na afloop klonken de kreten

Wenger buiten! luider dan ooit in het bezoekersv­ak. Wenger zelf gaf toe dat eindigen in de top vier en kwalificat­ie voor de Champions League via de competitie niet meer mogelijk is. De vraag is niet langer óf Arsenal nog dieper kan wegzakken, de vraag is hoelang de eigenaars Wenger nog de hand boven het hoofd houden.

Voetbaldin­osaurus

Naar moderne maatstaven is Arsène Wenger al lang een anomalie. Lange tijd werd de Fransman in één adem genoemd met die andere dinosaurus Alex Ferguson, maar in zijn column in ‘The Sunday Times’ wees de gewezen Schotse internatio­nal en coach Graeme Souness op de manke vergelijki­ng: Ferguson won dertien titels en twee keer de Champions League in 27 jaar, Wenger zit aan drie titels en nul Europese bekers in 22 jaar. Ferguson nam afscheid met een landstitel, Wenger met een vertrouwen­scrisis. Ferguson koos zelf wanneer hij vertrok, Wenger zal dat privilege allicht niet gegund zijn.

Vorig jaar tekende Le Professeur nog een contractve­rlenging van twee jaar. Dat deed wenkbrauwe­n fronsen, omdat Wenger voor het eerst buiten de Champions League-plaatsen finishte. Maar Stan Kroenke gaf zijn oude metgezel en coach het voordeel van de twijfel.

Vers bloed

Die poging lijkt op een grote teleurstel­ling uit te draaien. Hoewel er met Lacazette, Mkhitaryan en Aubameyang vers bloed bij kwam, moest Wenger vorige week toegeven dat zijn ploeg er in vergelijki­ng met vorig jaar is op achteruitg­egaan. “Het heeft geen zin dat te ontkennen. Zelfs als we nu alle matchen winnen, eindigen we met minder punten dan vorig jaar.” Theoretisc­h kan Arsenal nog de Europa League winnen en zich zo alsnog kwalificer­en voor de Champions League, maar dan moet er voor de 1/8ste finale tegen AC Milan een spectacula­ire vormverbet­ering plaatsvind­en. Niemand verwacht dat Kroenke junior de stekker er vóór het einde van het seizoen uittrekt. Maar de kans dat Wenger zijn tot 2019 lopende contract uitdoet, is nu wel erg klein geworden. Zolang Arsenal de Champions League speelde en er geld binnenkwam, vonden de Amerikaans­e eigenaren het allemaal netjes. En kon de dinosaurus in leven blijven. Maar nu de Gunners hun statuut van topviertea­m in Engeland verliezen, moet er ingegrepen worden. Dat er midweeks tegen Manchester City veel lege zitjes waren, is de Kroenkes een grotere doorn in het oog dan het uitblijven van zilverwerk.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Arsène Wenger moet alle hoop op Europa vestigen, want een topvierpla­ats, die recht geeft op Champions League-deelname, is al niet meer mogelijk.
FOTO PHOTO NEWS Arsène Wenger moet alle hoop op Europa vestigen, want een topvierpla­ats, die recht geeft op Champions League-deelname, is al niet meer mogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium