Het Belang van Limburg

GRAAG EEN LICENTIE EERSTE AMATEUR TWEEDE AMATEUR

- Norbert STAS

De lente klopt aan de deur. Dus begint het te kriebelen. Ook bij de clubs in het amateurvoe­tbal. Nadat zij hun hersenen gepijnigd hebben bij de zoveelste lectuur van de modaliteit­en, blijven zij opgescheep­t met de hamvraag: kunnen wij nog promoveren of degraderen? Een poging tot antwoord bekeken vanuit een Limburgse bril.

PROMOTIE

De top vier na de reguliere competitie - licentie voor 1B aangevraag­d of niet - speelt de eindronde. Op dit ogenblik zijn dat Lommel, Knokke, Heist en Dessel. Hun punten worden gehalveerd voor de start van die nacompetit­ie. Wie na zes speeldagen op kop staat, is kampioen. Die promoveert echter enkel naar 1B, als die ook over een geldige licentie beschikt. Van de zestien clubs uit eerste amateur vroegen slechts vier ploegen een licentie voor 1B aan: leider Lommel, nummer vier Dessel, nummer vijf Deinze en nummer zeven Seraing. Wie van dat kwartet het hoogste eindigt, promoveert. Voor trainer Tom Van Imschoot volstaat het dus (als Lommel een licentie krijgt voor 1B) om Dessel, Deinze en Seraing achter zich te houden. In theorie kan een ploeg die pakweg dertiende eindigt, maar de hoogst geklasseer­de club is met licentie, promoveren.

DEGRADATIE

De nummers 14, 15 en 16 degraderen. Op dit ogenblik zijn dat Berchem, Châtelet en Patro. Zelfs in dit scenario zou paars-wit het behoud nog kunnen verzekeren als het zelf over een licentie beschikt om in eerste amateur te mogen spelen. Want wie die niet op zak heeft, wordt automatisc­h naar de laatste plaatsen verwezen.

Ook nummer dertien wordt nog naar een eindronde verwezen.

PROMOTIE

De kampioen stijgt naar eerste als die daar een licentie voor heeft. Nu zou dat THES A zijn. Mocht de kampioen geen licentie hebben, dan wordt die vervangen door de best geplaatste club in de eindstand die wél een licentie heeft (tot en met de vijfde plaats).

De tweede in het eindklasse­ment van beide reeksen (nu Spouwen-Mopertinge­n in de B-reeks) en de drie periodewin­naars van elke reeks van Voetbal Vlaanderen nemen het in de eindronde voor extra-stijgers tegen elkaar op. Vermits THES A al twee periodetit­els veroverd heeft, zou momenteel Bocholt opgevist worden als derde in de eindstand. Er is echter één absolute voorwaarde aan verbonden: wie geen licentie heeft om volgend seizoen in eerste amateur te spelen, mag zelfs niet deelnemen aan die eindronde.

DEGRADATIE

De laatste twee (op dit ogenblik Sint-Lenaarts en Hoogstrate­n) degraderen. De nummer veertien (Tienen) moet het opnemen tegen de nummer veertien van de A-reeks (momenteel Torhout). Zoals de kaarten nu liggen, is er weinig kans dat de verliezer nog zou degraderen tenzij Châtelet en/of Virton zich nog zouden redden in eerste en er een Vlaamse ploeg in hun plaats naar beneden zou donderen.

DERDE AMATEUR

PROMOTIE

De kampioen speelt volgend seizoen in tweede. Momenteel liggen Termien en Bilzen-Waltwilder in polepositi­on.

De tweede na dertig speeldagen van elke reeks (nu Termien of Bilzen-Waltwilder in de B-reeks) plus de drie periodewin­naars (in de B-reeks zijn Heur-Tongeren en Wellen daar al zeker van) van elke reeks komen uit in de eindronde voor extra-stijgers in een systeem met rechtstree­kse uitschakel­ing. Voor alle duidelijkh­eid: er is geen licentie nodig om hieraan te mogen deelnemen.

DEGRADATIE

De laatste drie zakken. In 3B zijn dat momenteel tot grote vreugde van de staartploe­gen in de Limburgse provincial­e reeksen, Hoeilaart, Kampenhout en Sterrebeek. De nummer dertien (op dit ogenblik Ternesse) neemt het op tegen die andere nummer dertien (Stekene) voor de mogelijke extradaler­splaats.

 ?? FOTO DD/SEM/JG ?? Zowel in 1ste (Lommel SK), 2de (THES) als 3de amateur (Bilzen-Waltwilder en Termien) staan de Limburgse clubs bovenaan.
FOTO DD/SEM/JG Zowel in 1ste (Lommel SK), 2de (THES) als 3de amateur (Bilzen-Waltwilder en Termien) staan de Limburgse clubs bovenaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium