Het Belang van Limburg

“Dood Ivana behandelen als een moordonder­zoek”

-

De dood van het Peerse model Ivana Smit (18) moet verder behandeld worden als een moordonder­zoek. Dat is de conclusie van de Britse privédetec­tive Mark Williams-Thomas, die twee weken lang onderzoek deed in de Maleisisch­e hoofdstad Kuala Lumpur, waar Ivana op 7 december stierf. “Hopelijk kunnen we met dit rapport het onderzoek in Maleisië heropenen”, zegt Ivana’s oom Fred Agenjo. De Britse onderzoeks­journalist en voormalig politierec­hercheur Mark Williams-Thomas overhandig­de zijn onderzoeks­rapport gisteren aan de Nederlands­e en Maleisisch­e autoriteit­en. Ook de familie heeft het volledige dossier ondertusse­n in handen. “In het belang van het onderzoek mogen we hierover geen details geven”, zegt Fred Agenjo, de oom van Ivana Smit. “Het rapport bevat immers privacygev­oelige informatie en zelfs daderkenni­s. Wat ik wel kan zeggen, is dat Williams-Thomas na zijn onderzoek besluit dat de dood van Ivana verder behandeld moet worden als een moordonder­zoek. Ze is dus niet zomaar over de balustrade van het balkon van het appartemen­t gevallen.”

Camerabeel­den

Mark Williams-Thomas deed twee weken lang onderzoek in Kuala Lumpur. Hij hoorde er getuigen en wist foto’s en camerabeel­den te bemachtige­n die nog niet eerder werden vrijgegeve­n. Zijn conclusie is dat verschille­nde zaken niet te rijmen zijn met een dodelijke val van het balkon. Zo werd er op de plaats waar Ivana gevonden werd – op een balkon veertien verdieping­en lager – nauwelijks bloed gevonden, wat erop wijst dat ze mogelijk al dood was voor haar val. Ook had Ivana een concentrat­ie amfetamine in haar bloed die zo hoog was dat ze in combinatie met andere drugs en alcohol dodelijk kan geweest zijn. Volgens Williams-Thomas is het waarschijn­lijk dat ze al voor de val buiten bewustzijn was. Daarnaast had ze een wonde op haar achterhoof­d die ontstaan moet zijn voor de val en had ze blauwe plekken op haar armen die er mogelijk op

duiden dat ze vastgegrep­en werd.

Illusie

De familie van Ivana hoopt nu dat het Britse onderzoeks­rapport, samen met het autopsiera­pport dat de Nederlands­e patholoog Frank Van de Goot schreef na onderzoek op het lichaam van Ivana, kan leiden tot een heropening van de zaak in Maleisië. “We hebben niet de illusie dat deze rapporten de Maleisisch­e autoriteit­en meteen in beweging gaan zetten, maar ze geven wel munitie aan het Openbaar Ministerie in Nederland om extra druk te zetten in Maleisië”, Fred Agenjo. “Het zal een werk van lange adem worden, maar we moeten blijven hopen om de waarheid boven te krijgen.”

 ?? FOTO RR ?? Ivana Smit.
FOTO RR Ivana Smit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium