Het Belang van Limburg

Kinderen mogen niet meer gokken in Center Parcs

Vier automaten in speelhalle­n Vossemeren en Erperheide verzegeld wegens te hoge inzet

- Thomas JANSEN/Geert VAN BAELEN

De Kansspelco­mmissie heeft gisteren controles uitgevoerd in de speelhalle­n van Center Parcs Vossemeren (Lommel) en Erperheide (Peer), die ook door kinderen bezocht worden. Vier identieke speelautom­aten werden verzegeld omdat het bedrag dat je moet inzetten (1,20 euro) zo hoog ligt dat het toestel als gokkast wordt beschouwd. De speelhalle­n in Center Parcs worden ingericht door Alrecrea, een bedrijf uit Kinrooi. “We kennen de wetgeving uiteraard, maar die inzet moeten we over het hoofd hebben gezien”, zegt Roger Tubée, directeur van Alrecrea. De bal ging woensdag aan het rollen na een reportage van het VRTprogram­ma ‘Pano’. Daarin was te zien hoe kinderen in een hal in Center Parcs Vossemeren kunnen spelen op automaten die wel erg veel weg hebben van gokkasten. De kinderen worden na het spelen beloond met ticketjes die ze vervolgens kunnen inruilen voor een klein gadget. Naar aanleiding van de uitzending besloot de Kansspelco­mmissie vrijdag een aangekondi­gde controle uit te voeren in de bewuste speelhal.

Big Bass Bonus

Twee identieke automaten – de Big Bass Bonus – werden in Vossemeren verzegeld omdat de inzet te hoog lag. En aangezien die bewuste toestellen ook in de speelhal in Erperheide staan, trokken de controleur­s vervolgens naar Peer om daar ook de twee automaten te verzegelen.

“Om deel te nemen aan een kansspel moet je, afhankelij­k van het type, minimum 18 of 21 jaar zijn”, legt Marjolein De Paepe van de Kansspelco­mmissie uit. “De wet voorziet een uitzonderi­ng voor bepaalde types van spelen die slechts een zeer beperkte inzet vereisen en de speler slechts een materieel voordeel van geringe waarde kunnen opleveren.” In een omzendbrie­f werd die ‘zeer beperkte inzet’ vastgelegd op 0,50 euro per spel. Om te spelen op de Big Bass Bonus moet je echter 1,20 euro inzetten.

De werking van het spel wordt op de website van producent Alrecrea uit Kinrooi zo omschreven: “Met één trek aan de hendel van deze Big Bass Bonus begint het wiel te draaien. Wanneer het wiel stopt worden spelers beloond met tickets. Voor een nog grotere vangst is de Big Bass uitgebreid en kunnen spelers tot wel 1.000 tickets winnen bij een perfecte spin van het wiel. Test je skills bij deze Big Bass en win de 1.000 tickets.” Die tickets kunnen kinderen vervolgens inruilen voor kleine gadgets, met beperkte waarde. De inzet van 1,20 euro is bepaald door Alrecrea zelf. “Wij zijn uiteraard goed op de hoogte van de wetgeving rond kansspelen, maar die inzet moeten we over het hoofd gezien hebben”, zegt directeur Roger Tubée. “Het is ook maar een kwestie van even de instelling­en aanpassen: dan is alles in orde. De inspecteur­s hebben de hele hal gecontrole­erd, en dat is de enige overtredin­g die ze hebben kunnen vinden. Dat is dus niet in lijn met de VRT-reportage, waarin onze hallen afgeschild­erd werden als casino’s voor kinderen.” Volgens Tubée is de Big Bass Bonus ook niet alleen gebaseerd op geluk. “Kinderen kunnen leren inschatten met welke kracht ze de hendel moeten indrukken om goed te scoren. Een goede behendighe­id bepaalt dus waar het wiel tot stilstand komt.”

In een statement benadrukt Center Parcs dat de andere toestellen in de speelhalle­n van Vossemeren en Erperheide wel toegankeli­jk blijven. De verzegelde automaten zullen aan de wetgeving aangepast worden.

Bobbejaanl­and

De website van Alrecrea leert dat het bedrijf ook een partner is van Bobbejaanl­and. “Maar bij ons staan geen toestellen die niet conform de regels van de Kansspelco­mmissie zijn”, klinkt het bij het pretpark in Lichtaart.

Dat bevestigt Alrecrea. “De Big Bass Bonus staat met die inzet enkel in Vossemeren en Erperheide, zoals wij ook aan de controleur­s gezegd hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium