Het Belang van Limburg

Hormoonver­stoorders

Ze zitten overal en ze schaden uw gezondheid (maar u bent niet weerloos)

- Jonas MAYEUR

Niets doen is geen optie. Dat staat in een nieuw rapport van de Belgische Senaat over de gevaren van hormoonver­stoorders: chemische stoffen in onder meer speelgoed en cosmetica die schadelijk zijn voor de mens. Ze zijn gelinkt aan vruchtbaar­heidsprobl­emen, ziekten zoals alzheimer en zelfs kanker. “Zo duidelijk en zo groot als bij roken zijn de effecten niet”, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). “Toch is er voldoende reden om zo voorzichti­g mogelijk te zijn.” Bisfenol A in onze brillen, computers én kasticketj­es. Ftalaten (of weekmakers) in plastic. Pesticiden op onze groenten: de lijst met verdachte chemische stoffen in producten die we dagelijks gebruiken, is erg lang. Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) zijn er minstens 800 chemische stoffen in omloop die (mogelijk) hormoonver­storend zijn. Andere bronnen hebben het over een veelvoud.

Sowieso worden de stoffen zó veelvuldig gebruikt dat het bijzonder moeilijk is om er niet aan blootgeste­ld te worden, staat in het nieuwe rapport, opgesteld door een commissie binnen de Senaat die een jaar lang met experts sprak. Die vaststelli­ng is zorgwekken­d.

“Steeds meer gegevens maken duidelijk dat hormoonver­stoorders aan de basis liggen van een aantal ziekten die in opmars zijn”, zegt senatrice Cindy Franssen (CD&V). Het gaat onder meer om vruchtbaar­heidsprobl­emen, obesitas en diabetes, maar ook borst- en prostaatka­nker.

Niet nodig

Franssen en haar collega’s roepen de federale en de regionale overheden op tot ingrijpen. Concreet

toxicoloog Jan TYTGAT doen ze 72 aanbevelin­gen, onder meer een aantal nieuwe verboden. In producten waarin ze niet noodzakeli­jk zijn, zoals cosmetica, zouden hormoonver­stoorders niet meer mogen zitten. Soms worden dergelijke stoffen toegevoegd om shampoos te doen schuimen of zonnecrè- me vlotter smeerbaar te maken. “Met name kinderen verdienen meer beschermin­g”, zegt Franssen. Sinds 2013 is in België het gebruik van Bisfenol A verboden in verpakking­en van voedsel voor kinderen jonger dan drie jaar. Maar dat gaat volgens het rapport niet ver genoeg. Er zou ook een verbod moeten komen op parabenen (een soort bewaarmidd­el) in alle verzorging­sproducten voor baby’s en kleine kinderen. “Niets weerhoudt de Belgische overheid ervan verder te gaan dan Europa. Andere lidstaten doen dat ook”, aldus de senatoren. “België moet een voortrekke­r worden.” Experts, maar ook organisati­es als de Gezinsbond en Kom op Tegen Kanker, reageren tevreden op de nieuwe aanbevelin­gen en vragen de industrie om zich te bezinnen. “In sommige matrassen bijvoorbee­ld zitten brandvertr­agers en in kasticketj­es ftalaten”, zegt professor Adelheid Soubry, ex- pert van de KU Leuven. “De matrassen zijn daardoor brandveili­ger en de ticketjes steviger. Het zijn in zekere zin dus betere producten. Alleen zijn ze tegelijk risicovol voor de gezondheid. Producente­n gaan daar meer rekening mee moeten houden.”

Tabak

Professor toxicologi­e Jan Tytgat wijst op een nieuwe, cruciale bevinding die maatregele­n meer dan ooit nodig maakt. “In tegenstell­ing tot bij andere stoffen kunnen hormoonver­stoorders al schadelijk zijn in hele lage dosissen”, zegt hij. Toch is er geen reden tot paniek. “Rokers waarschuwe­n we: stop ermee of je krijgt problemen. Maar de schadelijk­e effecten van hormoonver­stoorders zijn niet zo groot als die van tabak.” Experts spreken veeleer van een extra risicofact­or, zoals ook ongezond eten, onvoldoend­e bewegen of luchtvervu­iling dat zijn.

Hoe groot het effect is, hangt af van stof tot stof en is soms moeilijk te bepalen, zegt Tytgat. “Maar wat we weten, is voldoende om erg voorzichti­g te zijn. Eigenlijk kunnen we niet voorzichti­g genoeg zijn.”

We kunnen niet voorzichti­g genoeg zijn

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium