Het Belang van Limburg

Te weinig volk om een moord te behandelen

Justitie heeft niet genoeg middelen om moordzaak uit 2009 op agenda te zetten

- Nancy VANDEBROEK

Justitie beschikt over te weinig middelen om een bijna negen jaar oude moordzaak op de agenda te zetten. Dat blijkt uit een brief van de eerste voorzitter van het hof van beroep in Antwerpen die gericht is aan de nabestaand­en van slachtoffe­r Josée Widdershov­en uit Vucht bij Maasmechel­en. “Totaal onaanvaard­baar”, reageert Bert Partoens, advocaat van de dochter van de vermoorde vrouw. Eerst terug naar 13 december 2009. In een huis aan de Brugstraat in Maasmechel­en wacht Celine al uren op haar moeder Josée Widdershov­en bij wie ze inwoont. De vrouw had die zondagnami­ddag doorgebrac­ht bij een andere dochter en had om 19 uur afgesproke­n met een vriendin. Rond 20 uur zou ze terug thuis zijn.

Drie uur later is dat nog altijd niet het geval. Dochter Celine maakt zich zorgen en gaat buiten kijken. Daar ziet ze tot haar verbazing dat de VW Golf van haar moeder in de vrijstaand­e garage staat. Het portier aan de bestuurder­skant staat open en Celine ziet dat haar moeder dood in de auto ligt. Haar geschreeuw snijdt door merg en been. Omwonenden lopen naar buiten en zien hun buurvrouw in de wagen liggen, haar benen half buiten, haar rug over de versnellin­gspook en het hoofd tegen de passagiers­zetel. Uit het onderzoek blijkt dat de vrouw gedood is met kogels die van heel dichtbij zijn afgevuurd.

Vechtschei­ding

De ex-man van kleuterjuf Josée komt snel in beeld als verdachte. Ze leefde al sinds 1994 gescheiden van Lei B. Pas in 2006, na een jarenlang juridisch gevecht, was de scheiding officieel. Maar de financiële afwikkelin­g bleef problemati­sch. Lei B. had wat onroerend goed en wilde de opbrengst niet volledig delen met zijn ex. Op 16 december 2010 wordt hij opgepakt en aangehoude­n, maar 14 dagen later alweer vrijgelate­n. Op 17 mei 2010 belandt hij opnieuw achter de tralies tot 9 juni 2011. Toch is het parket van Limburg van oordeel dat er voldoende bewijzen zijn om Lei B. te vervolgen. In haar vordering van 17 maart vorig jaar vraagt het parket aan de raadkamer om hem voor assisen te brengen. Op 12 mei verwijst de raadkamer Lei B. echter door naar de correction­ele rechtbank.

“Te weinig magistrate­n”

Het parket gaat in beroep tegen die beslissing omdat zij de zaak door een hof van assisen behandeld wil zien. “En vanaf dan wordt het erg stil rond het dossier”, zegt advocaat Bert Partoens. “Ik heb herhaaldel­ijk aangedrong­en op een behandelin­g van de zaak, zij het nu door een hof van assisen of door een correction­ele rechtbank. Op 15 februari zou dat uiteindeli­jk plaatsvind­en, maar die datum werd dan weer ingetrokke­n door het secretaria­at van het hof van beroep. Een week later vernemen we in een brief van de eerste voorzitter dat er te weinig magistrate­n zijn om het gewone werk te doen, laat staan om kamervoorz­itters of raadsheren wekenlang vrij te stellen om assisenzak­en te behandelen.”

Onaanvaard­baar

Bert Partoens hekelt de hele gang van zaken. “Mijn cliënte voelt zich als slachtoffe­r in de kou gelaten. Het is anno 2018 totaal onaanvaard­baar dat een zaak die zich in 2009 afspeelt bijna 9 jaar later nog altijd niet is behandeld. Uit de brief van de eerste voorzitter kan ik afleiden dat dit te wijten is aan justitiemi­nister Geens die te weinig middelen ter beschikkin­g stelt: de kaders van magistrate­n en personeel zijn slechts tot 90 procent ingevuld. In plaats van steeds maar nieuwe wetten in te voeren, is het beter de nodige middelen te investeren in de bestaande procedures om die tot een goed einde te brengen.”

Partoens hoopt dat de zaak alsnog als prioriteit wordt behandeld. “Waarom kunnen andere assisenzak­en wel behandeld worden en deze zaak niet, terwijl dit dossier de hoogste prioriteit zou moeten krijgen gelet op de verlopen tijdsduur?”

advocaat Bert PARTOENS

 ?? FOTO RR
Foto SVEN DILLEN ?? Josée Widdershov­en. Lei B., de ex van de vermoorde Josée Widdershov­en, is de hoofdverda­chte.
FOTO RR Foto SVEN DILLEN Josée Widdershov­en. Lei B., de ex van de vermoorde Josée Widdershov­en, is de hoofdverda­chte.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium