Het Belang van Limburg

Schandaal te veel voor Verbist?

Gevolgen niet te overzien nu supermarkt­en breken met slachthuis­groep

- Chris SNICK

Colruyt, Carrefour, Renmans en de Franse groep Auchan die de samenwerki­ng met Verbist opschorten. En Delhaize dat de groep voor altijd aan de deur zet en schadeclai­ms indient nadat gebleken was dat invriesdat­a vervalst zouden zijn. Het tweede schandaal in amper één jaar tijd dreigt niet te overziene gevolgen te hebben voor een van de grootste slachthuis­groepen in ons land. “Rooskleuri­g ziet het er niet uit”, zegt Michael Gore van sectorfede­ratie Febev. Zaakvoerde­r Louis Verbist meent dat zijn bedrijf gezocht wordt. Verbist is een naam binnen de sector. Eén op de vier runderen die in ons land geslacht worden, passeren bij hen. Vijfhonder­d man is er aan de slag in hun vier slachthuiz­en. Een bedrijf in groei, twee jaar geleden kochten ze met het slachthuis van Velzeke ook nog het modernste van Europa over. De oorsprong van de groep ligt bij Kamiel Verbist, die in de jaren 70 een eerste slachthuis overnam. Zoon Louis kocht het tweede in 1986. Intussen zijn ze samen met Euro Meat de grootste van ons land en hebben ze ook nog eens 19 rundveebed­rijven in handen waar ze zelf dieren vetmesten. Tot de zomer van vorig jaar was het een succesverh­aal, van weekblad Trends kreeg het donderdag in opspraak gekomen slachthuis in Bastogne zelfs nog een prijs wegens de snelle groei: plus 29 procent omzet in vier jaar tijd.

Belang van supermarkt­en

Maar in september keerde het tij toen dierenrech­tenorganis­atie Animal Rights toonde hoe in Izegem runderen mishandeld werden. Het slachthuis daar ging even dicht. Vandaag is het opnieuw open, maar gewerkt wordt er niet meer. Klanten blijven er weg, willen vooral hun naam niet gelinkt zien aan dat slachthuis. Nu dreigt hetzelfde scenario, maar dan voor de volledige groep. Supermarkt­en haakten gisteren stuk voor stuk af. “Nooit werken we nog samen met een van hun bedrijven”, zei Roel Dekelver, woordvoerd­er bij Delhaize, zeer categoriek. “Er zit niet één grendel op de deur, er zitten er drie op. Ze komen niet meer binnen. Het vertrouwen is volledig weg. Verbist was voor ons een belangrijk­e leverancie­r, wij waren voor hen een belangrijk­e klant. Maar het is voorbij en we zullen nog claims indienen voor de schade die we oplopen. Driehonder­d verschille­nde producten hebben we uit de rekken moeten halen omdat we door hen niet kunnen garanderen dat ze in orde zijn.” Carrefour en Colruyt werken vooral voor de slacht – en dus niet voor de verwerking of het versnijden – samen met Verbist. Zij schorten de samenwerki­ng “voorlopig” op. Al dreigt ook Colruyt met juridische stappen.

“Ik wil niet vooruitlop­en”, zegt Michael Gore van vleesfeder­atie Febev. “Maar als supermarkt­en zelfs het gerechteli­jk onderzoek niet afwachten om beslissing­en te nemen, ziet het er niet rooskleuri­g uit voor de toekomst van het bedrijf. De supermarkt­en zijn verantwoor­delijk voor bijna twee derde van de rundvleesv­erkoop in België. Dan snap je hoe belangrijk ze zijn als klant. Er is wel nog wat export, maar dat is verwaarloo­sbaar.”

Zaakvoerde­r Louis Verbist “snapt niet” hoe zijn bedrijf plots in zulk woelig water terechtkom­t. “We hebben altijd correct gewerkt. Veel kan ik er niet over vertellen, dat zullen mijn advocaten wel doen. Maar wat er nu over ons gezegd wordt, is niet normaal. Hier zit iets of iemand achter.” Het Algemeen Boerensynd­icaat kijkt ook met open mond naar wat er gebeurt. “Verbist is een grote speler die tot vorig jaar geen slechte naam had”, zegt algemeen secretaris Guy Depraetere. “We zijn verrast dat daar zulke dingen kunnen gebeuren. Je zou toch denken dat die slachthuiz­en zwaar gecontrole­erd worden. Na de schandalen van vorig jaar werd het al iets transparan­ter, maar het is nu toch duidelijk dat het hoog tijd is dat alle deuren opengaan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bij supermarkt Delhaize is het vertrouwen in het vlees van Verbist helemaal weg.
FOTO PHOTO NEWS Bij supermarkt Delhaize is het vertrouwen in het vlees van Verbist helemaal weg.
 ?? Foto PHN ?? Louis Verbist.
Foto PHN Louis Verbist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium