Het Belang van Limburg

Europa en Raad van State tikken regering op de vingers

- Yves LAMBRIX

De regering-Michel heeft de voorbije week serieuze tikken op de vingers gekregen. De Raad van State hekelt dat door haastwerk slechte wetten worden afgeleverd. De Europese Commissie hekelt dan weer dat België het grote bedrijven te makkelijk maakt om belastinge­n te ontwijken. Ook het begrotings­tekort, de hoge overheidss­chuld, de lage werkzaamhe­idsgraad en lage investerin­gsgraad zullen ons land op termijn in de problemen brengen, klinkt het. In haar landenrapp­ort 2018 heeft de Europese Commissie deze week haar analyse van de sterke en zwakke punten van de EU-lidstaten gepresente­erd. De hoerastemm­ing bij de regering-Michel ten spijt veegt Commissari­s voor Economisch­e Zaken Pierre Moscovici de vloer aan met enkele beleidsasp­ecten. 1. Bedrijven kunnen makkelijk belastinge­n ontwijken: Samen met Cyprus, Nederland, Luxemburg, Malta, Ierland en Hongarije is België een van de zeven EU-landen die het bedrijven makkelijk maakt om aan “agressieve taks planning” te doen. “De nationale overheden lopen daardoor tussen 50 en 70 miljard euro aan belastingi­nkomsten mis”, zegt Moscovici. Voor ons land viseert hij vooral het ontbreken van specifieke antimisbru­ikregels voor innovatie-aftrek en de notionele interestaf­trek. Volgens de Commissari­s moet België ervoor zorgen dat “een rechtvaard­ige fiscalitei­t de regel wordt, zonder uitzonderi­ngen”.

2. Begrotings­tekort blijft: “De duurzaamhe­id van de overheidsf­inanciën blijft een uitdaging”, zegt de Commissie. Volgens de Nationale Bank van België is het begrotings­tekort vorig jaar teruggedro­ngen tot 1 procent van het bbp (4,5 miljard euro). “Maar bijna de helft van de structurel­e verbeterin­g van de begroting is het gevolg van rentemeeva­llers”, zegt de Commissie. Toch blijft ons land boven zijn stand leven: met 50 procent blijven de primaire uitgaven (uitgaven zonder rentelaste­n) hoog.

3. Overheidss­chuld nog te hoog: Hoewel de overheidss­chuld van de nv België is gedaald tot 102,8 procent van het bbp (ongeveer 440 miljard euro) zegt de Europese Commissie dat in 2018 slechts een bescheiden vooruitgan­g wordt verwacht. Tenzij er aanvullend­e budgettair­e maatregele­n worden genomen, blijft een structuree­l begrotings­evenwicht uit. “Bovendien zal België de komende jaren te maken krijgen met belangrijk­e overheidsi­nvestering­en in defensie en infrastruc­tuur”, klinkt het. “De hoge overheidss­chuld verhoogt de economisch­e kwetsbaarh­eid. Gecombinee­rd met het duurzame begrotings­tekort beperkt dit de marge om nieuwe beleidsmaa­tregelen te nemen

in geval van een recessie.” 4. Laag investerin­gsniveau: “De kwaliteit van het transportn­etwerk is laag”, zegt de EU. “Het lage niveau van overheidsi­nvestering­en in wegen, waterwegen en spoorwegne­tten, in combinatie met de perverse belastingv­oordelen voor bedrijfswa­gens, zal de verkeersco­ngestie in België – die is nu al de zwaarste in Europa – alleen maar verergeren.”

5. Te weinig Belgen werken: Vorig jaar kwamen er in ons land 66.000 jobs bij, vooral in de private sector. “Niettemin blijft de werkgelege­nheidsgraa­d laag en is een relatief groot deel van de beroepsbev­olking inactief”, hekelt de EU.

“Verontwaar­digd”

“Verbaasd en verontwaar­digd.” Zo reageert minister van Financien Johan van Overtvelt (N-VA) op de kritiek van de Commissie. “Ik heb sterk de indruk dat hier met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt, en dat vooral de kleine landen in het vizier genomen worden. Er zijn grotere Europese lidstaten die wél schadelijk­e regimes hebben en in stand houden”, zegt hij. De minister wijst erop dat de notionele interestaf­trek bij de recente hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng werd gereduceer­d tot “een schim van wat hij ooit was”. Ook de innovatie-aftrek werd al hervormd en door de OESO goed bevonden, klinkt het.

“Onzorgvuld­ige wetten”

Niet enkel Europa tikt de regering op de vingers. Na haar kritiek op de effectenta­ks, de afschaffin­g van de ecocheques, de cash for cars-regeling en de opheffing van het beroepsgeh­eim bij terreurmis­drijven, liet ook de Raad van State zich donderdag opnieuw erg kritisch uit over het regeringsw­erk. “De regering biedt ons onvoldrage­n en prematuur wetgevend initiatief en doet dat vaak”, klinkt het. “We hebben al meermaals gewaarschu­wd dat het ongebreide­ld hanteren van de techniek van de verzamelwe­tten om spoorslags hervorming­en door te voeren, nefast is. Dit is geen toonbeeld van behoorlijk wetgevend handelen.”

 ?? Foto BELGA ?? België investeert te weinig in wegen en spoorwegen, vindt de Europese Commissie ook. De verkeersco­ngestie zal daardoor alleen maar verergeren. Minister van Financiën Johan van Overtvelt (N-VA) reageert “verbaasd en verontwaar­digd” op het rapport.
Foto BELGA België investeert te weinig in wegen en spoorwegen, vindt de Europese Commissie ook. De verkeersco­ngestie zal daardoor alleen maar verergeren. Minister van Financiën Johan van Overtvelt (N-VA) reageert “verbaasd en verontwaar­digd” op het rapport.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium