Het Belang van Limburg

Politiek akkoord over procedure Noord-Zuid

- Liliana CASAGRANDE

De Vlaamse regering zal vrijdag beslissen om de Noord-Zuidverbin­ding aan te leggen via de procedure complexe projecten. Daar hebben meerderhei­d en oppositie een politiek akkoord over. Het scenario om de Raad van State te omzeilen, wordt begraven. Een paar weken geleden kreeg een wetsvoorst­el van de Vlaamse parlements­leden Lode Ceyssens (CD&V), Jos Lantmeeter­s (N-VA) en Marino Keulen (Open Vld) een vernietige­nd advies van de Raad van State. Ze wilden de nieuwe procedure complexe projecten aanpassen zodat een beslissing niet door de regering, maar door het parlement wordt genomen. In dat geval konden tegenstand­ers hun gelijk niet meer halen bij de Raad van State, ze konden wel nog naar het Grondwette­lijk Hof trekken.

“We hebben het juridisch bekeken, we kunnen hier niet mee doorgaan”, zegt Ceyssens. “Maar intussen is de gewone procedure voor complexe projecten wel blijven doorlopen. Dat dossier is bijna klaar voor de regering, die zal dan een startbesli­ssing nemen.”

Die beslissing is gepland voor vrijdag. Zodra die beslissing is genomen volgt de onderzoeks­fase waarin alle alternatie­ven worden bekeken. Die worden dan in een rapport gegoten. “Wij vragen nu om al die verschille­nde tracés ook te onderzoeke­n op hun technische haalbaarhe­id. We willen weten of we die ook echt kunnen bouwen.” Lees: stel dat er voor tunnels zou gekozen worden, moeten die ook te realiseren zijn.

Voorkeur

“Je zou die onderzoeks­nota kunnen vergelijke­n met een plan-milieueffe­ctenrappor­t (plan-MER)”, verduideli­jkt Marino Keulen. “Dat onderzoek zal toch 1 à 1,5 jaar duren vermoed ik. Al kunnen ze misschien een deel van hun oude onderzoeks­gegevens op- nieuw gebruiken.”

De tweede grote stap in de procedure is het voorkeursb­esluit. Dat is het moment waarop het tracé wordt gekozen en dus ook het moment waar iedereen naar uitkijkt. Bart De Wever heeft een maand geleden nog gezegd dat zijn partij voorstande­r was van het tunnelscen­ario. Sp.a, Open Vld en Groen reageerden daar positief op, CD&V wilde eerst het onderzoek afwachten. Intussen heeft minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) meerderhei­d en oppositie samengebra­cht en gouverneur Herman Reynders gevraagd om het proces te begeleiden. Dat blijkt te werken. “We zetten stappen vooruit”, zegt Jos Lantmeeter­s (N-VA). De laatste stap is het projectbes­luit dat alle vergunning­en, plannen en rapporten samenbalt, zodat tegenstand­ers maar één besluit hebben om aan te vechten.

De procedure voorziet twee momenten voor openbaar onderzoek: na de start- en na de voorkeurbe­slissing.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium