Het Belang van Limburg

“Kinderen bloeien helemaal open” Schoolpupp­y voor leerlingen met autisme in Sibbo Tongeren

- Hanne DE BELIE

Leerlingen met autisme die hem spontaan komen aaien, kinderen met ADHD die rustig worden. Sinds enkele weken haalt ‘schoolpupp­y’ Qurieux het beste uit de leerlingen van Sibbo in Tongeren, een buitengewo­ne middelbare school. “Leerlingen die normaal in een hoekje op de speelplaat­s staan, bloeien helemaal open dankzij Qurieux”, vertelt directeur Erwin Bogaers.

TONGEREN -

Dieren inzetten om positieve effecten bij mensen te bekomen: dat is de insteek van het project AAI (Animal Assisted Interventi­ons). En het is duidelijk: met Qurieux, de nieuwe schoolpupp­y van Sibbo OV4 Type 9 in Tongeren, lukt dat aardig. In de school zitten kinderen met ASS of Autisme Spectrum Stoornis. Sinds de week na de krokusvaka­ntie is Qurieux, een Engelse Cocker Spaniel, drie dagen per week op school. “Ik ben een opleiding rond AAI aan het volgen en ik heb voorgestel­d om een schoolhond­je te nemen”, vertelt Kim Vanstreels, de maatschapp­elijk assistent van de school en het baasje van Qurieux. “Tijdens de speeltijd kunnen de leerlingen hem aaien. We moeten wel opletten dat het niet te druk wordt: de eerste keer stonden er meteen twintig leerlingen rond hem en dat is niet de bedoeling. In de eerste fase zijn we een beetje aan het opvoeden: zowel Qurieux, als de leerlingen en de collega’s. We moeten aan het welzijn van de leerlingen denken, maar ook aan het hondje natuurlijk. Qurieux is er niet enkel tijdens de speeltijd. Soms gaan we spontaan een klas binnen. We doen ook individuel­e oefeningen met de leerlingen. Meisjes vinden het dan weer vooral leuk om hem te knuffelen.”

Gesloten

De bel gaat en na de leerlingen gaat ook Qurieux naar buiten. Een jongen met een koptelefoo­n komt hem aaien. Ook Alex (13), Simone (12) en Daan (13) komen spontaan op het hondje af. Wanneer we aan Alex vragen wat hij zo leuk vindt aan Qurieux, begint hij enthousias­t te vertellen. “Curry kroop door een tunnel. En we hebben ‘verslind de krokodil’ gespeeld. Dat is zijn favoriete spelletje.” Alex heeft een zware vorm van autisme. “Normaal heeft hij geen contact met anderen”, zegt directeur Erwin Bogaers. “Hij is heel gesloten, zelfs een beetje angstig als je hem iets vraagt. Hij zit in de klas met een koptelefoo­n op, krijgt zo weinig mogelijk prikkels. Maar als Qurieux in de buurt is bloeit hij helemaal open. Dat is fantastisc­h om te zien.”

Voetbal

Alex is niet de enige die dol is op het hondje. Ook Arne (12) is blij dat Qurieux er is. “We kunnen met hem spelen”, zegt hij. “En hem aaien. Hij is heel zacht. Soms voetbal ik ook tijdens de speeltijd. Spijtig dat hij niet mee voetbalt.” Net als Jasper (12): “Ik wil thuis wel een hond, maar papa is allergisch. Ik vind het heel leuk dat we een hondje op school hebben.” “Als school staan we zo veel mogelijk open voor innoverend­e projecten”, besluit Bogaers. “Het is fantastisc­h om te zien hoe Qurieux een lach op ieders gezicht tovert. Natuurlijk blijven we ons focussen op het inhoudelij­ke, zo zetten we ook in op nieuwe richtingen. Maar dit project is een mooi extraatje. Dit weekend, tijdens onze opendeurda­g, zal Qurieux ook aanwezig zijn.”

XOpendeurd­ag Sibbo OV4 op 10 maart en OV3 op 11 maart, telkens van 13.30 uur en 17.30 uur, www.sibbo.be

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Leerlingen Daan (links), Alex (midden) en Simone ontfermen zich over Qurieux. Maatschapp­elijk assistent Kim Vanstreels (rechts) is het baasje van de puppy.
Foto TOM PALMAERS Leerlingen Daan (links), Alex (midden) en Simone ontfermen zich over Qurieux. Maatschapp­elijk assistent Kim Vanstreels (rechts) is het baasje van de puppy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium