Het Belang van Limburg

Chip waarschuwt dokter als patiënt medicijnen niet inneemt

- Alexandra HEINEN

Een dokter die je belt als je je medicijnen niet op tijd neemt. Onderzoeks­ter en doctoraats­studente Lien Desteghe van de Universite­it Hasselt deed onderzoek naar de mogelijkhe­den ervan in samenwerki­ng met het Jessa Ziekenhuis. “Via een chip in een speciale verpakking kan een arts vanop afstand zien of patiënten hun medicatie nemen.”

HASSELT -

Aan de studie namen 48 mensen deel met de hartritmes­toornis voorkamerf­ibrilatie. Die aandoening komt vaak voor bij ouderen. De patiënten moeten dagelijks bloedverdu­nners slikken, zodat er geen bloedpropp­en kunnen ontstaan. Om ze aan hun medicijn te herinneren, gebruiken we een chip in de dop van de ‘fles’ (zie foto) waarin de bloedverdu­nner zit. Mensen die het medicijn niet op tijd nemen, krijgen een telefoontj­e van het ziekenhuis. “Dankzij de waarschuwi­ng nemen patiënten hun medicijn bijna altijd op tijd in.”

Ingrijpen

Dankzij een tweede chip controleer­t het nieuwe systeem ook of mensen genoeg van het medicijn nemen. “Ook als onze proefperso­nen niet genoeg van hun medicijn hadden genomen, kon ik dat zien en bijsturen”, zegt de onderzoeks­ter. “Uiteindeli­jk nam 97 procent van onze patiënten de bloedverdu­nners in zoals de dokter het wilde. Daardoor voelden ze zich een stuk veiliger.” Ingrid Arijs van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis is blij met de resultaten, al is volgens haar nog meer onderzoek nodig vooraleer de potjes ook echt in gebruik worden genomen. Het Jessa wil daar alvast aan meewerken. “In de toekomst hopen we dit systeem te testen met andere hartaandoe­ningen, inflammato­ire darmziekte­s en epilepsie. Ook in die situaties is het belangrijk dat de patiënt dagelijks zijn medicijnen inneemt”, besluit Arijs.

 ?? FOTO KRISTOF HAYEN ?? Lien Desteghe bij hartpatiën­t Guy Verstraete.
FOTO KRISTOF HAYEN Lien Desteghe bij hartpatiën­t Guy Verstraete.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium