Het Belang van Limburg

“Op reis? Vaccineer je tegen tekenbacte­rie”

-

Trekt u de komende zomervakan­tie naar CentraalEu­ropa, dan doet u er goed aan om u nu al te laten vaccineren. In bosrijke streken waart een teek rond die een virus overdraagt dat een ontsteking van de hersenen en hersenvlie­zen kan veroorzake­n. Ook voor andere populaire vakantiebe­stemming kan een inenting aangewezen zijn.

HASSELT -

Met de winter achter de rug snakken miljoenen Belgen naar de zomervakan­tie, met een gezonde trektocht of een verblijf in de open natuur. Reizen met een flinke dosis buitenspor­t winnen elk jaar aan popularite­it. Zo trekken de winterse skioorden in de zomer ook steeds meer wandelaars uit de lage landen.

Helemaal zonder gevaar is dat blijkbaar niet, want het Instituut voor Tropische Geneeskund­e (ITG) waarschuwt voor vakanties in bosrijke gebieden. “In Centraal-Europa verspreide­n sommige teken encefaliti­s (TBE)”, zegt dokter Ula Maniewski van het ITG. “Een beet van deze teek kan een ontsteking van hersenen of hersenvlie­zen veroorzake­n. In Oostenrijk hangen in elke apotheek affiches om voor de verspreide­r van de ziekte te waarschuwe­n. Ook in Duitsland, Frankrijk en het noorden van Italië kan u de ziekte oplopen.”

Het TBE-virus veroorzaak­t meestal alleen griepachti­ge symptomen en koorts, maar in één op de vier gevallen zet het zich op de hersenen. In Europa zijn er ongeveer drieduizen­d besmetting­en per jaar.

Drie prikken

Het vaccin tegen TBE kan worden toegediend door een huisarts. Normaal zijn drie vaccinatie­s nodig. De eerste twee moeten plaatsvind­en voor de afreis. De derde vijf maanden tot een jaar later. Na vaccinatie ben je minstens drie jaar beschermd tegen encefaliti­s. Niet tegen de ziekte van Lyme, die veroorzaak­t wordt door een bacterie en waartegen geen vaccin bestaat.

Het ITG raadt mensen verder aan om zich vooraf goed te informeren over hun bestemming en minstens een maand van tevoren een afspraak te maken voor vaccinatie­s. “Soms melden reissites dat een vaccinatie niet verplicht is, maar dat betekent niet dat het niet aanbevolen is”, zegt Maniewski. “Reizigers naar Brazilië en Mexico doen er bijvoorbee­ld goed aan om zich te laten inenten tegen gele koorts. Het is altijd beter te voorkomen dan te moeten genezen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium