Het Belang van Limburg

Zes miljard winst

- Dominiek CLAES

De vier Belgische grootbanke­n hebben vorig jaar samen 5,954 miljard euro winst geboekt. Dat is 3,4 procent meer dan in 2016. Vrijdag maakte BNP Paribas Fortis als laatste grote bank-verzekeraa­r zijn jaarresult­aten bekend. De grootste bank van het land noteerde een winstgroei van bijna 10 procent tot 1,897 miljard euro. Ook de andere grootbanke­n zagen hun winst toenemen. Enkel ING België valt uit de toon. Bij ING wordt zoals bekend een omvangrijk herstructu­reringspro­gramma doorgevoer­d. BNP Paribas Fortis, onderdeel van de Franse bank BNP Paribas, maakte gisteren als laatste van de vier grote Belgische bank-verzekeraa­rs zijn jaarresult­aten bekend. De nettowinst van de bank-verzekeraa­r steeg met 9,8 procent tot 1,897 miljard euro. Maar BNPP Fortis maakt er meteen een flinke kanttekeni­ng bij. Als de niet-terugkeren­de elementen (verkopen van activiteit­en, wisselkoer­sverschill­en, aanpassing­en van waardering­en) uit de winstcijfe­rs worden gefilterd, blijft er van die winstgroei niks meer over. En dat heeft volgens CEO Max Jadot vooral te maken met de lage rentestand.

Lage rente

Financiële instelling­en halen traditione­el een groot deel van hun inkomsten uit het renteversc­hil tussen spaargeld en kredieten, maar door de aanhoudend lage rente staat dat verdienmod­el al geruime tijd op de helling. Bij BNP Paribas Fortis daalden de rente-inkomsten met 3 tot 4 procent in 2017. De bank kon andere inkomsten zoals commissies (+6 procent) wel opkrikken, maar globaal was er toch een negatief effect op de resultaten van de bank. Jadot verwacht niet meteen een verbeterin­g. “Zelfs nu de rente wat stijgt, zitten we nog niet op het niveau van enkele jaren geleden.” De bank werkt dan ook verder aan het creëren van extra volumes. Vooral in de zakenbanka­cti- viteit heeft de grootste Belgische bank ambitie.

Andere banken

Uiteraard geldt voor de andere banken hetzelfde renteklima­at. Vooral ING België (en Luxemburg) zegt er last van te hebben. De inkomsten daalden er met 3 procent, en met een winst voor belastinge­n van 876 miljoen euro scoorde de Belgische dochter van het Nederlands­e ING het laagste resultaat in drie jaar. “We hebben last van die lage rente en kunnen dat niet alleen compensere­n met hogere volumes”, gaf topman Erik Van Den Eynden toe. Staatsbank Belfius zette robuuste resultaten neer. Met een winstgroei van 13 procent zet de bank de grootste winstgroei neer sinds het ontstaan van de bank. Belfius begint bovendien de vruchten te plukken van het op mekaar afstemmen van de bankpoot en ver-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium