Het Belang van Limburg

DE ESSENTIE Ongewenst

-

Het is er met geen stokken in te slaan: de Belg zal, of hij dat nu wil of niet, tot zijn 67ste werken, straks zelfs tot zijn 70ste. Misschien niet iedereen, maar toch zo veel als mogelijk. De socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD voerde actie tegen de pensioenhe­rvorming maar kreeg niet geheel onterecht de wind van voor. Gaan we ons sociaal systeem echt op de helling zetten omdat sommige groepen koste wat kost privileges verdedigen die hun kinderen en kleinkinde­ren nooit zullen genieten? De spoorstaki­ng was trouwens geen succes: er werden niet genoeg dwarsligge­rs gevonden.

Ook de werkgevers vinden dat de carrières zo lang mogelijk moeten duren. Maar zij spreken met gespleten tong. Als ze zelf aan zet zijn, smelten hun principes als een ijsje in volle zon. Uit een onderzoek van de christelij­ke vakbond ACV bleek onlangs dat ruim 60 procent van de 27.000 Limburgse werkzoeken­den behoort tot een zogenoemde kansengroe­p, onder meer vijftigplu­ssers, en dat zij onvoldoend­e kansen krijgen op de arbeidsmar­kt. Als een bedrijf moet herstructu­reren, dan zal de bedrijfsle­ider indien nodig zelf zijn oudere werknemers naar buiten dragen.

Kortom, beste vijftigplu­sser, u bent niet meer gewenst. U bent te duur, u kunt niet meer mee, u bent vervelend, want u denkt dat u het beter weet dan die blaaskaak van een kaderlid. U mag nog gaan fietsen, op de kleinkinde­ren passen en nog wat vrijwillig­erswerk doen, maar ga alstublief­t niet meer solliciter­en.

Langer werken dus, maar als werkgevers u niet willen, heeft

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium