Het Belang van Limburg

“Ik gun het Sa Pinto zo hard, maar ik denk Kortrijk”

- Bob FAESEN

Het kan nog alle kanten op in die strijd om dat laatste PO1-ticket. Als het van onze huisanalis­t Johan Boskamp afhangt, haalt Standard het. “Voor Sa Pinto”, zegt de Rotterdamm­er. “Liever zo’n trainer dan een gast die als een dood vogeltje op de bank blijft zitten.” En toch denkt hij dat het KV Kortrijk is dat aan het langste eind gaat trekken. “Eigenlijk verdienen zij het ook.” En Antwerp? “Laat zitten, niet om aan te gluren!” Het relaas van een middagje discussiër­en over play-off 1 met de

baas. Johan, we vallen met de deur in huis. Wie gaat het redden: Standard, Antwerp of toch Kortrijk?

“Ik blijf Kortrijk zeggen. Ik zie Standard niet winnen in Oostende en Antwerp moet naar Anderlecht. Die gasten van Bölöni kunnen geen goal maken joh.”

En Kortrijk zet zelf eventjes makkelijk Charleroi opzij?

“Nou, dat wordt een kloteparti­jtje. Charleroi met dat superaanva­llende spel van ze (rolt ogen) kan aardig in de weg liggen. Ach, voetballen­d stelt dat hele Charleroi geen ene reet voor en ik vind ook wel dat Kortrijk het verdient.”

Ze komen inderdaad van heel ver.

“Zeker. Die gasten hebben een geweldige remonte ingezet onder Glen De Boeck. Het is goeie grond voor hem daar hé. Bij Cercle Brugge deed hij het ook al goed. Toen hij naar Antwerpen trok (Beerschot, nvdr.) lukte niets meer. Waasland-Beveren wist hij nog te redden, maar hij werd er later nog buiten gegooid. Pas nu De Boeck weer aan die kant van het land coacht, loopt het weer als een trein voor hem.”

Is hij veranderd?

“Als ik hem tegenwoord­ig bezig zie, vind ik wel echt dat hij volwassene­r is geworden. Hij is to the point en zit niet constant van die klote excuses te zoeken zoals de rest. Al vond ik het wat flauw dat hij na de match in Club Brugge begon te zeuren over de scheidsrec­hter. Maar ach, hij is ook even uit het voetbal gegaan en dat lijkt te hebben geholpen, want hij doet het nu heel goed.”

Toch een puntje van kritiek: hij liet tegen Club zijn sterspeler Teddy Chevalier plots op de bank.

“Ja, die stond op vier gele kaarten. Kaartje pakken en hij was zondag geschorst.”

Snap je dat, dat je je clubtopsch­utter op de bank laat als je eigenlijk moet winnen?

“Misschien ging hij ervan uit dat hij tegen Club Brugge toch wel zou verliezen. Maar hij mag inderdaad wat dat betreft de hand in eigen boezem steken. Nu hebben ze het niet meer in eigen handen, maar die andere twee gaan punten laten liggen volgens mij. Antwerp is het helemaal kwijt en gaat Anderlecht, dat geen punten meer mag verliezen, niet kloppen.”

Qua veldspel is Antwerp ook niet echt een toevoeging voor play-off 1, toch?

“Nee, dat is niet om aan te gluren. Ze hebben het op hun manier fantastisc­h gedaan. Alles op kracht. Ze stoppen zo veel energie in hun wedstrijde­n, ook qua mentalitei­t, maar dat eist zijn tol. Je fitheid wordt op bepaald moment minder en dus gaan ze minder spelen. Bölöni heeft volgens mij ook veertig spelers gebruikt. Dan heb je nog weinig vaste patronen. Dat gaat je opbreken. Ik moet wel zeggen dat ik Sinan Bolat sterk vind keepen. Dat had ik niet meer van hem verwacht.”

Zijn ex-club Standard gaat het niet redden, gaf je net aan. Waarom?

“Ik hoop dat ze het wel redden, hoor. Dat zou het mooiste zijn voor play-off 1, maar ze scoren te weinig.”

Sinds Nieuwjaar zijn ze toch de best scorende ploeg van België? Negentien goals in acht matchen.

“Ja, omdat ze toevallig in een paar wedstrijde­n tegen de kleinere clubs vaker het net vonden. Als je het over de hele competitie bekijkt, komen ze heel moeilijk tot scoren. Daarom zie ik het zondag niet gebeuren in Oostende. Al gun ik het Sa Pinto zo hard.”

Omdat hij het tij nog wist te keren?

“De Sa was inderdaad niet zo goed begonnen. Hij heeft toen volgens mij te veel punten verloren. Er was zelfs sprake dat hij kon gaan beginnen fietsen stelen, maar ze hebben hem binnenboor­d gehouden. Die goede prestaties in de beker hielden hem in het zadel. Onder hem hebben ze zeker ook goede wedstrijde­n gespeeld. De heenmatch tegen Club Brugge (4-1, nvdr.) voor de beker bijvoorbee­ld.”

Hij heeft weer geen persconfer­entie gegeven.

“Serieus? (lacht) Die man heeft het niet meer van de zenuwen. Hij weet donders goed dat zijn broodje gebakken is als hij verliest en de beker niet wint.”

In jouw tijd als Standard-trainer heb je hem als speler gehad.

“Ik ben maar een week of twee trainer van Standard geweest (drie maanden, nvdr.). Ik heb niet lang met hem gewerkt, maar de dagen dat ik dat gedaan heb, heb ik echt genoten. Sa Pinto was een goede voetballer hoor. Op nummer tien het spel wat verdelen. Alleen waren toen zijn knieën al kapot.”

Was hij toen ook al zo… excentriek?

“Precies dezelfde! Hij had een mening en verstopte zichzelf nooit. Hij liet alles over zich heenkomen en ging altijd toch weer zijn eigen weg. Kreeg hij op training een schop, kon je er vergif op innemen dat hij daarna zelf een tik zou uitdelen. Samen met Sergio Conceiçao had hij alles voor het zeggen. Als je hem nu soms ziet doen, denk je weleens ‘overdrijf zo niet’, maar ik mag zulke types wel. Ik vergelijk hem altijd met Vreven.”

Zij brengen animo.

“Inderdaad. Je hebt van die gasten die als een dood vogeltje op de bank zitten. Sa Pinto leeft mee. Soms denk ik dat hij nog meer voetballer is dan trainer, maar je ziet dat de spelers toch op hem reageren.”

Ze spelen volgende week de bekerfinal­e tegen KRC Genk. Wie gaat die winnen?

“Dan houd ik het op Genk. Onder Clement lopen ze goed te voetballen en pakken ze ook de punten. Het is een heel andere ploeg geworden, niet meer te vergelijke­n met het team dat twee keer van Standard verloor in de competitie. Ze zetten meer druk en winnen meer duels. ”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium