Het Belang van Limburg

13 jaar geleden liet Standard het liggen aan zee

OOSTENDE WIL ROUCHES EEN HAK ZETTEN

- Bob FAESEN/Junior VERBEEKE

Standard moet zondag winnen om zeker te zijn van de top zes, maar de Rouches hoeven in de Versluys Arena niet op cadeaus te rekenen. KV Oostende is namelijk van plan om zijn rol als scherprech­ter alle eer aan te doen. Trainer Adnan Custovic kreeg al berichtjes uit Kortrijk, zijn ex-club. “Maar allemaal heel erg vriendscha­ppelijk”, klinkt het. Haalt Standard voor het eerst in drie seizoenen nog eens play-off 1? Als het aan KV Oostende, zondag tegenstand­er van de Luikenaars, afhangt alvast niet. Die motivatie zit hem onder meer in revanchege­voelens voor de verloren bekermatch in december. In de kwartfinal­e was Standard toen met 2-3 te sterk. “Dat zit nog in het achterhoof­d”, zegt Brecht Capon, die zijn ex-club Kortrijk een handje kan helpen. “We gunnen Kortrijk play-off 1. Ik zou blij zijn als we hen een dienst kunnen bewijzen.” KVO pakte 11 op 15 en wil met een goed gevoel richting play-off 2. “We zullen zondag spelen alsof we nog kans maken op playoff 1”, geeft middenveld­er Kevin Vandendrie­ssche aan. “We willen een prima reeks neerzetten en ons zo klaarstome­n voor playoff 2. Daarin willen we echt geen mal figuur slaan. We mogen nu ook niet beginnen zweven.”

Berichtjes uit Kortrijk

Dan is er nog trainer Adnan Custovic. Met de oud-spits aan het roer wist Oostende de voorbije weken onder meer Anderlecht en AA Gent te kloppen. “Het is een mooie match, want Standard moet winnen. Eigenlijk spelen ze twee bekerfinal­es. Eerst tegen ons, dan tegen Genk”, aldus de Bosniër. “Een zeer belangrijk moment voor hen. Kevin VANDENDRIE­SSCHE Middenveld­er KV Oostende Het wordt een lastige, fysieke match, maar wij hebben niets te verliezen. Ik heb geen schrik.” Als Oostende wint, doet Custovic een aantal oude bekenden een groot plezier. “Kortrijk helpen? We hebben hen al geholpen tegen Antwerp (0-0-gelijkspel, nvdr.) en Sint-Truiden (2-0winst, nvdr.). Het team dat de zesde plaats verdient, zal ze ook veroveren. Zo simpel is het. Wij moeten niemand helpen. De kandidaten voor play-off 1 moeten hun laatste match zelf zien te winnen.”

Al werden er natuurlijk berichtjes uitgewisse­ld tussen Kortrijk en Oostende. “Ik heb mensen van Kortrijk gehoord, maar dat is allemaal al lachend en vriendscha­ppelijk”, zegt Custovic. “Ik hoor ze de laatste weken vaker over play-off 1, maar elke ploeg moet gewoon zijn sportieve plicht doen.”

We zullen zondag spelen alsof we nog kans maken op play-off 1

In het seizoen 2004-2005 sloot Standard de competitie ook af in Oostende. De Rouches hadden destijds aan een zege tegen de al gedegradee­rde kustploeg genoeg om de derde plaats te pakken en Europees voetbal veilig te stellen. Maar ze kwamen aan de kust niet verder dan een 1-1-gelijkspel. Kop van Jut was Sergio Conceiçao (foto). De Portugese vedette miste twee minuten voor tijd een strafschop. Omdat KRC Genk won van Cercle Brugge kwam het op gelijke hoogte en moesten testmatche­n beslissen over het UEFA Cup-ticket. Daarin gaf Standard het opnieuw uit handen. Thuis won het met 3-1, in de return gingen ze met 3-0 onderuit.

Doemscenar­io in Mechelen

Twee seizoenen geleden ging Standard ook als nummer zes de laatste speeldag van de reguliere competitie in. Een duel op het veld van KV Mechelen was destijds de match van de waarheid. Een vroege rode kaart van Kosanovic leidde een gigantisch drama voor de Luikenaars in. Victor Valdes kreeg er Achter de Kazerne vier om de oren en het was Zulte Waregem dat play-off 1 zou spelen. Standard redde zijn seizoen een week later met de bekerzege. In de finale was het met 2-1 te sterk voor Club Brugge.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Lombaerts en co willen revanche voor de bekeruitsc­hakeling in december.
FOTO PHOTO NEWS Lombaerts en co willen revanche voor de bekeruitsc­hakeling in december.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium