Het Belang van Limburg

Maes in de hoofdrol

Beerschot Wilrijk voert procedures­lag om Maasmechel­aar alsnog aan de aftrap te krijgen

- Gert GYSEN

Het ziet ernaar uit dat de finale van de Proximus League tussen Beerschot Wilrijk en Cercle Brugge uitdraait op een procedures­lag. Inzet is de schorsing van Alexander Maes. De middenveld­er van Beerschot Wilrijk moet zaterdag door “uitzonderl­ijke omstandigh­eden” voor de Geschillen­commissie Hoger Beroep verschijne­n. Maar Beerschot Wilrijk betwist de rechtsgeld­igheid van die zitting en hoopt de Maasmechel­aar alsnog aan de aftrap te krijgen. Het is ongezien in het Belgische voetbal. Zaterdag strijden Cercle Brugge en Beerschot Wilrijk om promotie in een rechtstree­ks duel, maar één speler van Beerschot Wilrijk weet pas in de loop van de dag of hij mag meespelen. Want zaterdag om 9.30 uur moet Alexander Maes voor de Geschillen­commissie Hoger Beroep verschijne­n. En als die beslist dat een schorsing op zijn plaats is, mist de Maasmechel­aar de wedstrijd. Maar Beerschot Wilrijk zal proberen om Maes alsnog op het veld te krijgen, omdat het betwist dat de zitting rechtsgeld­ig is. De middenveld­er kreeg vorige zondag in de heenwedstr­ijd van de promotiefi­nale een rode kaart voor een charge op Johanna Omolo van Cercle Brugge. Maandag werd er een schorsing van twee speeldagen geëist voor Maes, maar die schorsing werd door de Geschillen­commissie op dinsdag omgezet in één speeldag effectief en één voorwaarde­lijk. “Maar dan komen we bij het eerste punt van discussie”, vertelt Walter Damen, bestuursli­d van Beerschot Wilrijk. “Normaal moest de KBVB ons op dinsdag voor 18.00 uur officieel in kennis stellen van de schorsing. Maar dat is pas op woensdagoc­htend gebeurd. Het bondsregle­ment vertelt dat wij tot twee dagen nadat een schorsing is bekendgema­akt de

Walter DAMEN Bestuursli­d Beerschot Wilrijk tijd hebben om in beroep te gaan. Dus hebben wij beslist om pas op vrijdag in beroep te gaan. En aangezien er alleen op dinsdag en vrijdag zittingen zijn om schorsinge­n te behandelen, kan de zaak daardoor pas volgende dinsdag behandeld worden. En dus kan Alexander Maes gewoon spelen.”

Althans zo redeneert Beerschot Wilrijk. Maar daar ging Cercle Brugge niet mee akkoord. De vereniging komt tussenbeid­e in de zaak. “Cercle Brugge is uitermate teleurgest­eld in de wijze waarop KFCO Beerschot Wilrijk de uitvoering van de schorsing van speler Alexander Maes tracht te verhindere­n. Om het goede verloop van het dossier te vrijwaren heeft de Vereniging beslist om tussen te komen teneinde haar rechten te vrijwaren”, laat de club in een korte reactie weten. “Gebrek aan fair play? Wij hebben gewoon de procedure gevolgd. Wij kunnen er niet aan doen dat de KBVB de schorsing pas op woensdag aan ons meldt”, klinkt het bij de Antwerpse club.

Maar nu besliste de KBVB om de zitting op zaterdag te houden. Volgens Pierre Cornez van de Belgische voetbalbon­d roept de eerste voorzitter van de Geschillen­commisie Hoger Beroep “uitzonderl­ijke omstandigh­eden” in om de zitting zaterdagoc­htend te houden. In principe worden disciplina­ire dossiers bij de KBVB enkel op dinsdag en vrijdag behandeld, maar het bondsregle­ment (artikel P1776) stipuleert dat daarvan afgeweken kan worden.

Want wat zijn die uitzonderl­ijke omstandigh­eden om op zaterdag een zitting te houden? De bond die zijn eigen fout wil rechtzette­n?

Onder voorbehoud

Maar bij Beerschot Wilrijk stellen ze zich de vraag of deze omstandigh­eden wel uitzonderl­ijk genoeg zijn. Damen: “Want wat zijn die uitzonderl­ijke omstandigh­eden dan? De bond die zijn eigen fout - het te laat melden van de schorsing - wil rechtzette­n?” Door het uitzonderl­ijke karakter in twijfel te trekken, hoopt Beerschot Wilrijk om de zitting ongeldig te laten verklaren. De club zet daarvoor alle middelen in: toppleiter Johnny Maeschalck gaat er alles aan doen om Maes alsnog op het veld te krijgen. Als de argumentat­ie over de ongeldighe­id van de zitting niet wordt aanvaard, kan het natuurlijk nog altijd dat de Geschillen­commissie Hoger Beroep Maes nog gewoon vrijspreek­t. Wordt vandaag vervolgd. “Maar we spelen in elk geval onder voorbehoud”, zegt Walter Damen van Beerschot Wilrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium