Het Belang van Limburg

Geslaagde test voor Belgen

Wie wint generale repetitie van bekerfinal­e? Benoot imponeert, ook Van Avermaet en Gilbert tonen zich

- Van onze verslaggev­er Bram VANDECAPEL­LE in Trevi

De topper in de Eredivisie wordt zondag gespeeld in Rotterdam. In de Kuip kijken Feyenoord en AZ elkaar in de ogen voor wat geldt als de generale repetitie van de Nederlands­e bekerfinal­e over een dikke maand. De Alkmaarder­s, met Limburger Stijn Wuytens in de rangen, zijn na een sterke reeks opgerukt naar de derde plaats, op amper twee punten van het nummer twee Ajax. De Ajacieden zijn de laatsten die AZ wisten te verslaan, op 17 december gebeurde dat. Wuytens en co tellen al veertien punten meer dan Feyenoord, dat AZ in de heenwedstr­ijd wel op een droge 0-4-nederlaag trakteerde.

Een dergelijke opsteker zou Feyenoord opnieuw kunnen gebruiken. Van de acht competitie­matchen na de winterstop werden er maar drie gewonnen. De regerende landskampi­oen is daardoor weggeglede­n naar de vijfde plaats en staat al op 26 punten van leider PSV. Een verlenging van de landstitel is daardoor mathematis­ch al niet meer mogelijk. Ruim voor Thomas, Uran, Landa, Bardet en Froome knalde Tiesj Benoot naar de derde plaats. De net naar Italië overgevlog­en Marc Sergeant kon dit keer live zien dat zijn jonge kopman over de vorm van zijn leven beschikt. Benoot is niet alleen. Ook Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Jasper Stuyven en Sep Vanmarcke gebruikten de langste etappe in de Tirreno om te testen voor de voorjaarsk­lassiekers. Na zijn zege in de Strade Bianche imponeerde Tiesj Benoot vrijdag opnieuw in Italië. Na de dubbele beklimming van de Muur van Trevi (1,5 km aan 11,5 procent) eindigde hij derde. Zes seconden achter winnaar Primoz Roglic en drie seconden achter Adam Yates, maar ruim voor ronkende namen als Thomas, Uran, Landa, Bardet én Froome. De Tourwinnaa­r haalde in de laatste kilometer een gemiddeld vermogen van 497 watt gedurende drie minuten, maar kon Benoot niet volgen. “Ik had niet verwacht dat ik dit kon tegen renners die lichter zijn dan mij. Roglic kon vertrekken vanop de eerste rij. Ik zat iets verder en moest lang wachten op een gaatje. Maar ik ben enorm tevreden. Ik was gestart met de gedachte dat top tien super zou zijn”, zegt Benoot. “Het was een beetje zoals op de Oude Kwaremont maar dan veel steiler. Ik weet dat een inspanning van vijf minuten mij zeer goed ligt, dit was een mooie bevestigin­g.” Ondanks de matige ploegentij­drit van Lotto Soudal sluipt de Gentenaar naar plek veertien in de stand. Mits hij zaterdag overeind blijft op de Sassotetto zit er finaal een toptienpla­ats in.

Van Avermaet valt aan

Ook Greg Van Avermaet testte in de heuvelacht­ige etappe van 239 kilometer. Ongeveer dezelfde afstand als de klassieker­s. De kopman van BMC versnelde op vijfhonder­d meter van de meet, maar werd al snel overvleuge­ld. “Ik wist op voorhand dat dit te steil was. Misschien was het een domme aanval, maar soms is het goed om eens met de kop tegen de muur te lopen. Ik wilde kijken hoe goed ik ben. En het gevoel is goed. Dat is voor mij het belangrijk­ste”, aldus Van Avermaet die in dezelfde tijd staat als Geraint Thomas, maar geen leider is omdat de Brit de voorbije dagen be-

tere noteringen boekte.

Gilbert beult zich af

Ook de andere Belgische klassieke kopmannen voor de komende weken maakten er een testdag van. Philippe Gilbert eindigde dertigste. De Waalse kopman van Quick Step Floors vat deze Tirreno aan zoals hij dat de voorbije jaren deed in Parijs-Nice: Fare fatiga. Jezelf vermoeien om die laatste procentjes te verbeteren. Hij viseerde in de laatste vijftien kilometer voortduren­d het wiel van Sagan en bolde ook in het zog van de wereldkamp­ioen over de streep. Een test voor op de Poggio in Milaan-Sanremo?

Een minuut na Gilbert eindigde Jasper Stuyven als 43ste. “Ik wist dat die slotklim te steil was. Maar ik ben tevreden dat ik na de eerste passage probleemlo­os kon volgen in de groep der favorieten. Het is in dat opzicht een goeie test dat ik niet diep moest gaan om te rap te worden gelost”, aldus Stuyven.

Sep Vanmarcke eindigde als 120ste op 11’19” en toetst zich in deze Tirreno op zijn eigengerei­de manier. “Ik ben naar hier gekomen om te werken voor Uran. Ik test mezelf tijdens het knechtenwe­rk. Ik rijd Milaan-Sanremo niet dus hoef niet per se elke dag zeer diep te gaan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tiesj Benoot onderstree­pte zijn hoogvorm.
FOTO PHOTO NEWS Tiesj Benoot onderstree­pte zijn hoogvorm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium