Het Belang van Limburg

WIE VOLGT VDB OP

- Van onze verslaggev­er Hugo COOREVITS in Vence

Krijgen we twintig jaar na Frank Vandenbrou­cke zondag in Nice nog eens een Belgische eindwinnaa­r? Het zou zomaar kunnen, nu topfavorie­t Wout Poels gisteren de strijd moest staken met een sleutelbee­nbreuk na een val. Er zijn nu plots liefst elf kandidaten voor de eindwinst, onder wie zelfs twee Belgen. Vooral Tim Wellens wordt door iedereen als een zeer ernstige concurrent genomen. Dylan Teuns staat als Tim Wellens staat er beter voor dan ooit in de ‘Koers naar de zon’.

Al was dat vrijdag niet zijn eerste zorg toen hij in Vence na de finish stilviel bij zijn vriendin Sophie Daniels, zijn Franse bulldog Georgette en een supporters­koppel botste. “Ik had de benen om te winnen, maar net als zondag in Meudon kon ik het niet afmaken. Dat zijn gemiste kansen. Vooral dat is vervelend.” Simon Yates - vorig jaar toch de beste jongere van de Tour - voerde hij de laatste kilometers als een dood vogeltje met zich mee, maar toch kwam de favorieten­groep nog terug en lieten ze de ongevaarli­jke Rudy Molard rijden. “Daarna zette ik alles op de sprint. Misschien was ik beter alleen weggegaan, dan had ik wel 110 procent gereden. Ach, ik verwijt die Michelton-renner (was het Chaves of Yates?) niets, ik begreep wel dat hij niet overnam. Ik kon dat dinsdag naar Châtel-Guyon ook niet.”

Wellens-weer

Het gegeven dat Wellens al de hele week bergop bij de beste twee is, zette de Truienaar niet aan tot boude uitspraken. Zelfs al wordt typisch kliedernat Wellens-weer aangekondi­gd voor het weekend. “Zolang ik kan winnen, zal ik de koude niet voelen. Ik wist al van de Ruta dat ik op dit soort korte steile knikjes bij de besten van het peloton ben, maar de Valdeblore is iets helemaal anders. We spreken over een col van zestien kilometer, zelfs al is het zogezegd een lopende berg. Ik houd voorlopig de boot af, want dit werk deed ik dit jaar nog niet. Ik ben benieuwd wie er nu gaat aanvallen. Ik verwacht een geslotener wedstrijd. Wout Poels stak er echt bovenuit. Zonde dat hij zo hard viel en het sleutelbee­n brak. Hij zat in mijn wiel. Team Sky had hier echt de ploeg om met Wout alles in stukken te rijden. De kans is groot dat het klimtempo nu minder hoog is. Voor mij is dat misschien niet zo slecht. Al hoop je nooit dat er iemand valt. Leider Luis León Sánchez zag er vandaag niet zo goed uit, maar ik wist al van de Ruta del Sol dat hij op die steile stukken last had.”

“Alaphilipp­e? Misschien heeft hij zich een beetje ingehouden en op zijn sprint gerekend. Maar het gegeven dat ik hem voorbij stak, is ook geen goed teken. De broers Izagirre? Ik herhaal het: uit wat voorbij is, kan je weinig conclusies trekken voor de koninginne­nrit van zaterdagmi­ddag. Ik pak vandaag zeven bonificati­eseconden, maar de verschille­n zullen op Valdeblore aanzienlij­ker zijn. Alleen jammer dat ik nog niet won. Ik verdiende die zege”, aldus de 26-jarige kopman van Lotto Soudal. debutant elfde, maar nog altijd binnen de minuut. Zaterdagav­ond weten we al meer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium