Het Belang van Limburg

Bosland is de eerste wildernis in Vlaanderen

-

“De wildernis in Bosland/Kamp van Beverlo is van dezelfde omvang als de kerngebied­en in de Eifel/Hoge Venen. Dankzij de uitgestrek­theid, de grote variatie in landschapp­en en natuurtype­n en het feit dat het hele systeem nog vrij intact is, heeft dit gebied een uitzonderl­ijke natuurwaar­de. Alleen beseffen we dat hier in Vlaanderen nog te weinig”, zegt Dries Gorissen, directeur bij het Agentschap Natuur en Bos (ANB). De voorbode van de komst van Naya is misschien wel de raaf geweest. Deze aaseter werd de voorbije jaren al een paar keer in Bosland gesignalee­rd en gaat in de uitgestrek­te natuurgebi­eden met grote roofdieren zeker een plaats vinden. Dat zij van wolven profiteren, is al heel lang bekend. “Maar ook omgekeerd is er interactie. Er zijn voorbeelde­n van raven die vanuit de lucht richting wolf roepen waar er voedsel te vinden is. Ze tippen de wolf waar prooidiere­n zitten”, legt Dries Gorissen uit. Voor de directeur bij het ANB is Naya een grote schakel van een heel nieuw raderwerk dat zich in Bosland in beweging zet en waardoor het gebied nog meer een wildernis wordt. Want dat Naya regelmatig in het grootste boscomplex van Limburg vertoeft, staat vast. Aan de rand van het bos vlakbij het kerkhof van Lommel, aan de Trapkes vlakbij de Napoleonwe­g en in het Hobos in

Overpelt werd al

ANTWERPEN

Balen

Leopoldsbu­rg

Lommel

Hechtel-Eksel Beringen MILITAIR

DOMEIN een wolf gesignalee­rd. Maar omdat er op geen enkel moment beeldmater­iaal kon worden gemaakt, zijn het geen 100% zekere waarneming­en. “Ga er maar vanuit dat Naya Bosland aan het verkennen is. Ze zoekt er rustplaats­en, kijkt waar er veel prooien zijn. En die zijn er beide in overvloed. Rusten kan ze onder dode bomen of simpelweg in het hol van een vos - haar kleinere neef - of een das. Naya gaat dat op een heel simpele manier een beetje breder maken en kan er dan comfortabe­l in slapen. En de oorspronke­lijke bewoner, die durft niet meer terug te komen. En eten: everzwijne­n, reeën, hazen, konijnen… ze vindt het allemaal”, legt Gorissen uit.

Boodschap

Dat Naya zich na twee maanden nog altijd niet in vol ornaat aan mensen heeft laten zien, is volgens wolvenkenn­ers niet eens zo vreemd. “De wolf is een soort die je niet moet gaan zoeken. Je ontmoet ze bij verrassing. En als je er eentje ziet, beschouw het dan als een heel groot cadeau. Indianenst­ammen in Noord-Amerika vertelden dat de wolf zich enkel laat zien aan mensen die hij een boodschap wil geven.” Maar ook zonder die mystiek vindt Naya voldoende ruimte in de gebieden die voor mensen moeilijk of niet te bereiken zijn. “Laat ons er van uitgaan dat Bosland/ Kamp van Beverlo Naya’s thuis is. Maar met de aansluiten­de natuurgebi­eden is Naya-land nog

veel groter. Het

Overpelt HouthalenH­elchteren

Neerpelt

KLEINE BROGEL

Peer

Hamont-Achel

Bocholt MeeuwenGru­itrode

Bree loopt van aan de terril in Heusden tot aan de IJzeren Rijn. Bossen, heide, valleien en landbouwge­bieden wisselen elkaar af. Het is 12.000 hectaren puur natuur en bos en nog eens een paar duizend hectaren open ruimte. Dit natuurmass­ief is even groot als de kern van de Hoge Venen met hun lynx en wilde kat. En dat kan hier dus ook allemaal.”

Stilte

De voornaamst­e voorwaarde en meteen het basiskapit­aal van Bosland zijn de uitgestrek­te en gevarieerd­e stiltegebi­eden waar dieren baas zijn. “Ik denk bijvoorbee­ld aan de valleien van de Zwarte Beek en de Grote Nete en het boscomplex rond het Pijnven in Bosland. Het is daar zo groot dat er af en toe nog mensen verdwalen. Sommige moerasgebi­eden zijn trouwens ondoordrin­gbaar. En de grote surplus: het gebied vertoont zeer veel gelijkenis­sen met waar onze wolvin vandaan komt. ”

Als Naya blijft, volgen er sowieso ‘nieuwe’ soorten. “Op de kadavers die Naya achterlaat - ze zijn er, alleen hebben mensen ze nog niet gevonden - kunnen bijvoorbee­ld in alle rust aasetende kevers, vliegen en paddenstoe­len groeien. Er is met die grote predator in Bosland een cyclus op gang gekomen waardoor er de volgende jaren een hele nieuwe laag biodiversi­teit bovenop komt. De raaf, de rode en zwarte wouw profiteren van de aanwezighe­id van aas en komen nu al deze richting uit. Ook andere soorten, zoals de wilde kat, zijn onderweg en kunnen net als Naya weer extra radertjes in gang steken. Dat is het boeiende aan natuurontw­ikkeling. Elke soort die erbij komt, voegt weer nieuwe relaties en interactie­s toe aan het lokale soortennet­werk. Zo gaat er telkens weer een doosje met extra natuur open. Soorten creëren zo kansen voor soorten.”

Dat dit allemaal mogelijk is, heeft uiteraard te maken met het basiskapit­aal in het gebied. “Maar de jarenlange inspanning­en op het terrein door vele organisati­es, de gemeenten, Natuurpunt, Regionaal Landschap, de militaire overheid en private eigenaars

Jacht

Nog een vraag die binnen afzienbare tijd kan worden beantwoord: waar zijn de belangrijk­ste rustplaats­en van Naya? “Op die plekken of op plaatsen met veel dekking voor Naya, is het risico voor haar prooidiere­n groter en dus is het waarschijn­lijk dat ook hun gedrag verandert. Jagers zullen dit bijvoorbee­ld goed kunnen vaststelle­n bij de reeën en everzwijne­n.” De vrees dat een wolf de wildpopula­tie significan­t naar beneden zal halen, is volgens Gorissen ongegrond. “Zoveel kan een wolf onmogelijk eten. Al kunnen we niet uitsluiten dat Naya al mannelijk gezelschap heeft. Alleen is er geen 100% zekerheid en gaan we er vanuit dat onze wolvin hier alles heeft wat ze moet hebben … behalve een mannetje. En daarom weten we niet of ze uiteindeli­jk ook gaat blijven”, besluit Gorissen.

BELGIË

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium