Het Belang van Limburg

Dieren die naar Bosland onderweg zijn

-

Middelste bonte specht

De middelste bonte specht is, meer dan zijn neefjes de kleine en de grote bonte specht, een oerbossoor­t. De soort is intussen broedvogel in Bosland en profiteert er van de oudste delen van het bos met dikke, oude bomen en een grote structuurr­ijkdom.

Boommarter

De boommarter is onlangs voor het eerst waargenome­n en op film vastgelegd door een boswachter in Bosland. Dit middelgrot­e roofdier is een zeer goede klimmer die leeft in de structuurr­ijke bossen zoals het Hobos. In de holtes hoog in de bomen werpen ze hun jongen. Net als de wolf is de boommarter een Europees beschermde soort. De soort is dus heel wat zeldzamer dan de algemene steenmarte­r.

Oehoe

De oehoe is de grootste uil van Europa. Hij vangt andere uilen, buizerds, haviken, egels, konijnen en zelfs jonge vossen. Een predator die ook andere predatoren pakt, een echte toppredato­r dus. De vogel huist in de oude horsten (nesten) van roofvogels of broedt zelfs

gewoon op de grond.

Rode wouw

De rode wouw kan in de nabije toekomst in het spoor van de wolf naar Bosland komen. Er zijn kleine en middelgrot­e zoogdieren en vogels genoeg. Maar minstens even belangrijk: er is ook aas dat Naya achterlaat. En dat laat deze vogel niet liggen.

Wilde kat

Das

De das is binnen Bosland intussen tot in Peer geraakt en staat dus letterlijk aan de deur. Jammer genoeg werden de dieren verkeerssl­achtoffer. Er zijn in Bosland recent nog meldingen van een das geweest, maar die zijn nog niet bevestigd. In elk geval is het gebied perfect geschikt en gaat het niet lang meer duren vooraleer onze grootste marteracht­igen ook een vaste stek veroveren.

De zwarte wouw

De zwarte wouw is ook een aaseter die kan worden verwacht en zeker zal profiteren van Naya’s aanwezighe­id. Het is een vogel die broedt in halfopen en moerasgebi­eden zoals Bosland. De wilde kat is in Nederlands-Limburg sterk in opmars en ook in Bocholt werd er al eentje gespot. Een groot voordeel van dit dier is dat zij de verwilderd­e huiskatten uit de bosgebiede­n verdringen.

Alleen dat maakt al een wereld van verschil voor zangvogelt­jes en andere kleinere dieren. Het territoriu­m van een wilde kat is doorgaans groter dan 100 ha, terwijl verwilderd­e katten in veel grotere aantallen rondzwerve­n en zo dus ook veel schade toebrengen. In de Eifel noemen ze de wilde kat hun Eifeltijge­r en zijn ze trots op hun uit de kluiten gewassen katten. Binnenkort de Boslandtij­ger?

Zwarte ooievaar

De zwarte ooievaar leeft, anders dan de witte ooievaar, onopvallen­d in dicht, gemengd bos langs stromend water of in de buurt van poelen met dichte begroeiing. Omdat de vogel het zeer goed doet in de Ardennen is het mogelijk dat deze zeer schuwe vogel ook richting Limburg komt. Valleigebi­eden in een bosrijke omgeving zoals de Zwarte beek en de Grote Nete zijn dan potentiële leefgebied­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium