Het Belang van Limburg

“Voor mij mag de wet nog een stuk strenger”

-

Seydi Tekin spreekt met een stem die gekleurd lijkt door het veelvuldig gebruik van whisky en sigaren. Quod non. Hij noemt zichzelf “een geïntegree­rde, selfmade zakenman” en groeide op in Turkije. Op zijn 17de arriveerde hij pas bij zijn ouders in Beringen, het Nederlands toen nog compleet onmachtig. Ondertusse­n is hij een bekend gezicht in Beringen. “Mijn grootmoede­r, die mij feitelijk in Turkije heeft opgevoed, vond het belangrijk dat je de plaatselij­ke taal leert als je verhuist naar een ander land. Mijn vader werkte hier in de mijn. Het was de bedoeling dat vader en moeder nadien naar Turkije zouden terugkeren. Maar met de drie kinderen die hier geboren waren, zagen ze dat niet meer zitten. Ze hebben mij daarom naar België laten komen”, getuigt Seydi Tekin. Ondertusse­n spreekt Tekin vloeiend Nederlands. “Enkel met het geslacht van woorden blijf ik sukkelen”, lacht hij. “Die meisje, weet je wel.”

Duitsland

Vanaf 1999 bouwde hij samen met een partner aan een keten van sportwedka­ntoren in Duitsland: Megabet. “Want daar kon je toen, behalve op paardenren­nen, ook op voetbalwed­strijden wedden. Daar zag ik wel brood in. Maar vanaf 2006 werd het duidelijk dat het wedden in Duitsland aan strenge regels zou onderworpe­n worden. Dat zou ons in een grijze zone, in rechtsonze­kerheid brengen. Daarom besloten wij om onze wedactivit­eiten in Duitsland te stoppen. De vrijwillig­e vereffenin­g heeft meer dan tien jaar geduurd. Maar we hebben alles afgehandel­d zoals het hoort: alle personeels­leden zijn correct uitbetaald en behandeld. De eigenaars van alle panden hebben alle huurgelden ontvangen. Sinds vorig jaar is Megabet officieel vereffend.” Seydi Tekin veranderde het geweer van schouder en opende in 2006 zijn eerste Betcenter in zijn eigen Beringen. Tekin werd zo de grondlegge­r van de grote, ruime belevenisk­antoren. “Niet de donkere hokjes waar je aan een loket vlug je weddenscha­p afhandelt”, zegt hij.

Bookmakers

Anders dan Duitsland was België ondertusse­n wel klaar met een uitgebreid­e wetgeving op kansspelen, met de Kansspelco­mmissie als toezichtho­uder. Een wetgeving die sinds 2011 nog verstrengd werd. “België is nog altijd één van de weinige Europese landen met een strenge en degelijke wetgeving”, zegt Tekin. “Maar om in België aan de slag te kunnen als organisato­r van sportwedde­nschappen, hadden wij uiteraard bookmakers nodig. Ik heb de vraag gesteld aan de VDAB, maar die stuurde mij boekhouder­s. Daar kon ik helaas niet veel mee aanvangen. Bookmakers zijn wiskundige­n die aan de hand van vele factoren kansen kunnen bereken. Daarom zijn we voor de bookmakers aanvankeli­jk de mosterd in Oostenrijk gaan halen”,, legt hij uit.

Marktleide­r

Betcenter is ondertusse­n uitgegroei­d tot een keten van 52 eigen kantoren in ons land, 12 franchiseh­ouders en 16 dagbladhan­delaars met een wedtermina­l van Betcenter. De groep Betcenter, met hoofdkanto­or in Hasselt, telt 125 medewerker­s, vorig jaar goed voor een omzet van bijna 100 miljoen euro. “De mensen die wij tewerkstel­len, hebben vaak een lager profiel, maar krijgen de kans om zich op te werken tot filiaalhou­der. In Beringen moet je ervoor zorgen dat er iemand met Turkse roots in het kantoor staat. In Genk is een Italiaanse achtergron­d vaak aangewezen. Wij tellen maar liefst 17 nationalit­eiten onder onze medewerker­s.”

Gauselmann

Vorige maand werd de Duitse familiale groep Gauselmann voor de helft eigenaar van Betcenter. “Gauselmann is één van de grootste Duitse spelers op het vlak van weddenscha­ppen en speelautom­aten, met 12.700 medewerker­s en een omzet van 2,7 miljard euro. Zij hebben extra middelen in ons bedrijf gestopt om onze slagkracht te verhogen en ons bedrijf de mogelijkhe­id te geven door te groeien. In Vlaanderen zijn we nu al marktleide­r, in Wallonië maken we goede vooruitgan­g.”

U dicht uw wedkantore­n graag een belangrijk­e sociale functie toe?

“Voetbal is nog steeds veruit het meest populair. In onze ruime kantoren discussiër­en Turken, Italianen en Belgen onderling over de kansen van hun favoriete voetbalclu­bs, terwijl ze samen van een drankje - géén alcohol - genieten en voor beperkte bedragen een weddenscha­p placeren. Enkel sportwedde­nschappen, geen casino of dies meer. Onze klanten hengelen vaak bij mensen van andere origine naar tips over hun plaatselij­ke voetballig­a. Ik beweer niet dat er nooit wat fout loopt. In de beste cafés kan het al eens uit de hand lopen. Maar we doen er alles aan om er vooral een beleving van te maken. Wie met een pintje bier onze zaak binnenkomt, wordt vriendelij­k gevraagd om dat elders uit te drinken. Sinds we ook weddenscha­ppen op vrouwenvoe­tbal mogelijk maken, zien we ook meer dames opduiken.”

U klinkt katholieke­r dan de paus.

(lacht) “Met religie heeft dit niets te maken. Het heeft alles te maken met onze langetermi­jnvisie. Als wij van ons bedrijf op lange termijn een succes willen maken, heeft het geen zin om de kantjes van de wetgeving op te zoeken. Integendee­l, wij moeten ver van die grenzen wegblijven. Daarom vermijden we het op eigen initiatief om kantoren te openen in de onmiddelli­jke buurt van ziekenhuiz­en of scholen. Dat lukt niet altijd, omdat in sommige grote steden er om de honderd meter wel een school ligt. We houden daarom ook nauw contact met de plaatselij­ke wijkagente­n. We houden de focus op ruime kantoren, waar plaats is voor een babbel en sociaal contact. Wij behoren niet tot de grote, internatio­nale onlinespel­ers, die hier één man en een paardenkop tewerkstel­len en hun winsten naar andere landen sluizen.”

Betcenter is nochtans ook online actief.

“Dat is sinds kort inderdaad het geval. Het is een logische stap. Online wedden is een aanvulling op onze bestaande activiteit­en, onze klanten willen hun weddenscha­ppen online kunnen opvolgen. Ik merk wel dat het online wedden sterker groeit dan offline. Maar het is niet de bedoeling om uit te groeien tot een grote online speler. De belevenis staat bij ons centraal.”

Uit de recente reportage van ‘Pano’ bleek anders wel dat meer en meer jongeren gokverslaa­fd raken.

“We moeten vechten tegen elke vorm van verslaving, en dus ook tegen gokverslav­ing. Ons bedrijf moet het niet hebben van minderjari­gen, verslaafde­n of sociaal zwakkeren. Sinds 2004 beschikt België over het excluded persons informatio­n system, een elektronis­che lijst die alle uitgeslote­n spelers bundelt. Wij houden ons daar minutieus aan. Ik hoor links en rechts dat er politieke plannen zijn om de wet nog te verstrenge­n. Wel, ik ben vragende partij om met de politici daarover aan tafel te gaan zitten, de wet mag voor mijn part nog strenger. Maar we mogen het kind niet met het badwater weggooien. Iemand die twee keer per week een koffie komt drinken en voor vijf euro een weddenscha­p komt afsluiten, moeten we ook niet afschrikke­n met allerlei procedures en dwangmaatr­egelen. Anders verkast die klant wel naar de onderste regionen van de gokwereld. En daar heeft niemand wat aan.”

Hoe komt het dat we een hogere concentrat­ie aan wedkantore­n vinden in regio’s met meer mensen met een allochtone achtergron­d?

“Omdat mensen met zuiderse roots veel meer opgaan in het voetbal en andere sporten. Voetbal is voor hen vaak een wezenlijk onderdeel van hun bestaan. Iedereen heeft er een favoriete club, en het discussiër­en over sport maakt deel uit van de volkscultu­ur, nog meer dan in Vlaanderen. Kijk, wij organisere­n ook wel eens weddenscha­ppen rond de belangrijk­e Vlaamse wielerkoer­sen. Maar dat slaat niet echt aan.”

Waarom zou een overheid überhaupt weddenscha­ppen moeten toelaten?

“Daar moeten politici over oordelen. Maar wij leveren wel degelijk een bijdrage aan de maatschapp­ij. Wij kanalisere­n de menselijke drang om te wedden, maar dan op een beperkte en sociaal aanvaardba­re schaal. Net zoals het overheidsb­edrijf de Nationale Loterij dat doet met al haar gok- en krasproduc­ten. Wij voegen er bovendien een sociale dimensie aan toe, omdat mensen bij ons met elkaar in contact komen. We stellen veel kort- of laaggescho­olde mensen tewerk, met kansen om door te groeien in onze organisati­e. Ongeveer de helft van hen is van allochtone origine. En tot slot, via de kansspelbe­lasting en de vennootsch­apsbelasti­ng dragen we bij aan de schatkist. We werken in alle openheid en transparan­tie, wij hebben niks te verbergen.”

De winst voor de klant is niet belastbaar.

“Neen, maar bedragen boven de 3.000 euro moeten wij wel aan de fiscus melden in het kader van de anti-witwaswet.”

Is het voor u een winstgeven­de bezigheid?

(lacht) “Dat ga ik niet ontkennen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium