Het Belang van Limburg

“Limburg maakt zich klaar voor een wolvengezi­n”

-

De terugkeer van wolven maakt duidelijk dat de inspanning­en voor beschermin­g van bedreigde diersoorte­n en hun leefgebied­en werken. Wolven spelen als top van de voedselket­en een sleutelrol om de ecologisch­e balans in ecosysteme­n te behouden.

Ze kunnen als carnivoren een gunstige invloed hebben op de populaties van omnivoren (bv. everzwijne­n), herbivoren (reeën), knaagdiere­n (onder meer ratten) en haasachtig­en (zoals konijnen). Te veel van deze prooidiere­n kunnen leiden tot verstoring van onze natuuren landbouwge­bieden door bv. overbegraz­ing, met een daling van de plantenrij­kdom tot gevolg.

Een gevestigde wolf kan ervoor zorgen dat ze minder lang op een plaats blijven en daardoor ook minder deze negatieve impact hebben. Wolven zijn evenveel verweven met onze natuur als met onze eigenste geschieden­is. Al zijn wij dat vaak vergeten. In de voorbije jaren startten doorheen Europa verschille­nde initiatiev­en om de ‘balans van samenleven’ te herstellen, zowel op niveau van het beleid als door middel van projecten op het terrein.

Allemaal met 4 belangrijk­e doelstelli­ngen: uitbouwen en beheren van grote aaneengesl­oten natuurgebi­eden; vermijden van conflicten; compensere­n van eventueel geleden schade; en creëren van een positiever beeld van de wolf. Met steun van de EU ging in september 2017 een nieuw programma van start: ‘Euro large carnivores’. In dit project gaat WWF samen met partnerorg­anisaties grensovers­chrijdende samenwerki­ng ondersteun­en rond deze vier doelstelli­ngen. België kan hierbij niet achterblij­ven. Minister Joke Schauvlieg­he heeft momenteel aan experts de opdracht gegeven om een wolvenplan op te stellen met een brede consultati­e van actoren. WWF staat hier positief tegenover en vraagt aan de minister om dit plan op korte termijn af te ronden en in concrete acties om te zetten . Het potentieel voor Limburg is groot: we zien nu al hoe vereniging­en en creatieve burgers op een positieve manier inspelen op de komst van Naya: ze organisere­n wolventoch­ten met veel geïnteress­eerden, bedenken ‘Naya-brood’, enz.

Het toeristisc­he imago van Limburg krijgt een boost, want welke Vlaamse provincie kan immers anders bogen op zoveel kwaliteits­volle natuur, dat het een wolvenfami­lie kan herbergen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium