Het Belang van Limburg

Boekenwijs­heid

-

Was Elsschot ook nog journalist?

Neen, dat was Fons De Ridder. Elsschot was de literator, De Ridder de zakenman, licentiaat in de handelswet­enschappen, boekhouder in Parijs, Rotterdam en Brussel. In de hoofdstad werkte hij onder meer voor de firma Herz & Wolff die in Hasselt de gelatinefa­brieken bezat.

Onder het motto ‘Herontdek Elsschot’ zet de uitgeverij Polis dezer dagen haar schouders onder Elsschot. Ze geeft sinds vorig jaar Elsschots volledige oeuvre ook in losse delen uit, wat de toegang verruimt. Het werk in ‘(Van onzen correspond­ent.)’ is een speciaal geval. De Ridder werkte net na de Eerste Wereldoorl­og, van eind 1918 tot 1922, als correspond­ent voor de Nieuwe Rotterdams­che Courant, de voorloper van het huidige NRC Handelsbla­d. Dat is weinig bekend omdat die stukken niet in Elsschots ‘Verzameld Werk’ noch in het ‘Nagelaten Werk’ zijn opgenomen. Krantenstu­kken zijn geen literatuur, kan de gedachte zijn geweest. Journalist­iek werk werd in die tijd, en vaak ook vandaag nog, niet gesigneerd. Bovenaan stond wel ‘(Van onzen correspond­ent.)’ en dan ‘Antwerpen’, plus datum. Maar meer ook niet. Welke tekst was dan van wie? Niet alleen drong de krant aan op discretie, De Ridder zelf was een vakman in geheimhoud­ing. Hij vertelde graag dat hij niet las, geen boeken bezat en geen fantasie had: hij was een geboren misleider. Dichter Martinus Nijhoff:

Door Marcel Grauls “Als een vos die zijn sporen met zijn staart uitwist.”

Hoe zit het boek in elkaar?

In grote lijnen bestaat dit boek uit vier delen: om te beginnen vijftig krantenstu­kken waarvan de samenstell­ers vermoeden dat ze van Elsschot/De Ridder zijn. Ten tweede het complexe verhaal over de weg die hij aflegde om voor de krant aan de slag te gaan. De Ridder schreef om den brode, hij Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. C.J.Aarts en M.C. van Etten, (Van onzen correspond­ent.) Journalist­iek werk van Willem Elsschot, uitg. Polis, 2017, hardcover, 352 blz., meer dan honderd illustrati­es, 34,99 euro. Foto op omslag: Fons de Ridder op bezoek bij zijn zus Marie in Brugge, in 1912, 30 jaar oud.

De vijf losse delen die inmiddels zijn verschenen: ‘Een ontgoochel­ing’, ‘Kaas’, ‘De verlossing’, ‘Het tankschip’, ‘Pensioen’, met nieuwe nawoorden, ‘Tsjip/De Leeuwentem­mer’ en ‘Lijmen/Het Been’ komen eraan. 17,50 euro.

XXXhad vier (later zes) kindermond­en te voeden, zoveel is zeker.

Ten derde: wie heeft in de loop der jaren wat verteld over de authentici­teit van de teksten: een amusant overzicht van het gekrakeel van de critici. En tenslotte: waarover schrijft De Ridder? Aarts en Van Etten: “We verdiepten ons in de Antwerpse maatschapp­ij van de eerste jaren na de Eerste Wereldoorl­og en liepen met de gevonden artikelen in de hand door Antwerpen (…)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium