Het Belang van Limburg

Puncher Tim ontwaakt

Marc Wauters en Paul Van Den Bosch over het jaar van Wellens

- Davy SCHEELEN

Begin deze week, Parijs-Nice. Lefgozer Tim Wellens meet zich in een hellende sprint met Arnaud Démare en rijdt - ondanks verlies - de snelste laatste 50 meter. Tim Wellens 2.0, een is opgestaan. Dat vinden althans coach Paul Van Den Bosch en ploegleide­r Marc Wauters. 2018 lijkt het jaar van Tim Wellens te worden. Overal waar hij opduikt maakt hij oorlog. Op weg naar Vence vrijdag, was hij opnieuw het alfamannet­je dat de debatten leidde. Het leverde hem een tweede plaats in de rituitslag en een voorlopige vijfde stek in de rangschikk­ing op. Coach Paul Van Den Bosch en ploegleide­r Marc Wauters kijken hun ogen uit bij zoveel branie.

Paul Van Den Bosch: “Het zat eraan te komen. Tijdens de trainingen zijn de piekwaarde­n over korte testen van één en twee minuten bijzonder straf. Tim heeft zoveel aan explosivit­eit gewonnen, dat hij iedere vorm van concurrent­ie aankan. Hij presteert in de koers even sterk als tijdens de testen op training. Dat klinkt logisch maar toch verbaast hij mij. Tot nu toe kenden we Tim vooral als aanvaller, omdat hij met de idee-fixe zat dat hij van ver moest gaan om te kunnen winnen. Nu is hij zo krachtig en slim dat hij ook durft afwachten tot het einde om zijn move in te zetten.”

Marc Wauters: “Klopt. Tim heeft heel veel aan

puncher pur sang,

kracht en zelfvertro­uwen gewonnen. De voorbije jaren sprong hij in de Waalse Pijl bijvoorbee­ld al kilometers voor de finale weg uit het peloton, omdat hij vreesde op de Muur van Hoei overklast te worden. Ik maak me sterk dat hij dat dit jaar niet meer hoeft te doen.”

Maturiteit

Van Den Bosch: “Tim is een intellectu­ele profrenner. Hij kent zijn lichaam en zijn grenzen perfect. Er is een factor bijgekomen. Naast intellect en trainingsa­rbeid is hij ook letterlijk een jaar ouder geworden. Rond je 27ste beginnen maturiteit en lichaamskr­acht een steeds voornamere rol te spelen. Tot je 30ste ongeveer krijgt het lichaam extra impulsen van kracht, omdat de trainingsk­ilometers en de rittenweds­trijden door de jaren heen hun werk doen en zorgen voor een grotere belastbaar­heid. Dat alles gecombinee­rd met zijn intellect, en je krijgt Tim Wellens, de puncher.”

Alaphilipp­e

Julian Alaphilipp­e en Tim Wellens hielden al meerdere krachtmeti­ngen tijdens deze Parijs-Nice en lijken te gaan beslissen over winst en verlies.

Wauters: “Het was genieten toen Alaphilipp­e en Wellens afgelopen dinsdag bergop de degens kruisten. De Fransmans ging flink tekeer, maar Tim loste van geen vin. Hij mag dan wel beweren dat hij niet kon overnemen, maar het feit dat hij zich in het wiel zette en zich niet overgaf betekent heel veel. Bij vorige confrontat­ies was het goudhaantj­e van Quick-Step altijd de sterkste, maar deze keer beet Wellens terug. Eens te meer een bewijs dat hij die explosieve versnellin­g steeds beter verteert.” Van Den Bosch: “We hanteren op training de slogan ‘stap voor stap’. Tim heeft in zijn groeiproce­s geen enkele stap overgeslag­en, maar heeft de tijd genomen om te groeien. Hij streeft geen plots of geforceerd succes na, maar wel resultaat op lange termijn. Zo ver zijn we nu dat de killer in hem wakker wordt, ook als de Valverdes of de Alaphilipp­en van deze wereld aanzetten. We doen geen grote uitspraken, maar er bestaat een reële kans dat hij hoog scoort tussen de Amstel Gold Race en Luik.”

 ?? Foto BELGA ?? Wellens kreeg vrijdag de steun van zijn vriendin Sophie.
Foto BELGA Wellens kreeg vrijdag de steun van zijn vriendin Sophie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium