Het Belang van Limburg

Voor grootbanke­n

-

Max JADOT CEO BNP Paribas Fortis zekeringsp­oot.

KBC lijkt op het eerste gezicht veruit de beste leerling van dit kleine klasje. Maar de groep KBC is, in tegenstell­ing tot drie andere Belgische grootbanke­n, veel meer internatio­naal actief. Zo haalde KBC vorig jaar ruim 1,1 miljard winst uit zijn activiteit­en in Tsjechië en uit andere internatio­nale markten. Enkel in eigen land haalt KBC niettemin een groei van de nettowinst met 10 procent tot 1,575 miljard euro.

Kantoren

Alle banken slanken ook het aantal kantoren en aantal medewerker­s af. Dat heeft vooral te maken met de opkomst van het digitale bankieren (online en via apps), waardoor er minder kantoren en minder mensen nodig zijn in de toekomst. Van de andere kant betekent minder kantoren ook minder kosten voor de banken. Van ING België is al langer bekend dat het zwaar het mes zet in het aantal kantoren. Midden vorig jaar telde de bank nog 1.245 kantoren, een aantal dat tegen 2021 moet teruggebra­cht worden naar 650. Bij die reorganisa­tie worden zo’n 3.000 banen op de helling gezet. Vorig jaar sloot ING al 69 kantoren in ons land. Ook KBC is – eerder in stilte – bezig “Banken zijn geen gewone bedrijven. Het zijn in feite een soort semi-overheidsi­nstellinge­n en hebben daarom niet dezelfde vrijheid als andere bedrijven om de beloning van hun topfiguren vast te stellen”. Dat zei de Nederlands­e premier Mark Rutte vrijdag naar aanleiding van de loonsverho­ging van ING-topman Ralph Hamers. met een grote fusieopera­tie in zijn kantoren. Zo verdwenen er vorig jaar ook precies 69 kantoren. Belfius ontsnapt niet aan de trend en sloot vorig jaar 25 kantoren.

BNP Paribas Fortis sloot op zijn beurt 40 kantoren. Dit jaar gaan er volgens Jadot nog eens 67 dicht om uit te komen op 680 kantoren tegen het einde van het jaar. Vorig jaar hebben de vier grootbanke­n samen dus 203 kantoren geschrapt, evenveel als in 2016.

Medewerker­s

Om één en ander op te vangen, vervangen de meeste banken niet alle medewerker­s die het bedrijf verlaten, bijvoorbee­ld bij pensioneri­ng. KBC voorziet bovendien “specifieke maatregele­n ter begeleidin­g van de loopbaan van 50plussers”, waarbij medewerker­s kunnen kiezen uit vijf trajecten. Maar van het “betaald thuis laten” van 50-plussers, zoals de Nationale Bank van plan is, is volgens KBC

geen sprake.

De producent van versnellin­gsbakken Punch Powertrain gaat opnieuw op zoek naar extra mensen en heeft daar een bijzonder originele manier voor gevonden. Het zijn namelijk de werknemers zelf die in hun tuin borden zetten waarop onderhouds­technici gezocht worden. Punch Powertrain zoekt momenteel een twintigtal onderhouds­technici. Het bedrijf stelt in Sint-Truiden ruim 1.300 werknemers te werk. Punch is de laatste jaren spectacula­ir gegroeid en moet daarbij alle mogelijke creativite­it aan de dag leggen.

Brussels Airport investeert 100 miljoen

De luchthaven van Brussel gaat de komende jaren ruim 100 miljoen euro investeren in logistieke infrastruc­tuur. Het gaat daarbij om de ontwikkeli­ng van 100.000 vierkante meter in de vrachtzone Brucargo. Het is daarmee de tweede belangrijk­ste logistieke cluster in België, na de Antwepse haven. Bedrijven zoals Kuehne + Nagel, Dnata, WFS en Brinks zullen van de nieuwe infrastruc­tuur gebruikmak­en. De nieuwe infrastruc­tuur zal ook geschikt zijn voor het afhandelen van hoogwaardi­ge en temperatuu­rgevoelige goederen, zoals farmaceuti­sche producten.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium