Het Belang van Limburg

Voor wie kunst wilt en veel geld heeft

Internatio­nale kunstbeurs TEFAF in Maastricht opent opnieuw de deuren

- Alexandra HEINEN/Silke REMMERY

Goed nieuws voor miljonairs en miljardair­s die nog een lege muur in hun huis te vullen hebben: The European Fine Art Fair (TEFAF) opent vandaag in Maastricht voor de 31ste keer zijn deuren voor het grote publiek. Voor wie een kleiner budget heeft, zal het waarschijn­lijk bij kijken blijven. Maar met een schatkamer exclusieve stukken die normaal in privécolle­cties hangen, is het MECC in Maastricht nog een week lang een topmuseum. Met onder andere vier van Goghs, acht Picasso’s en twee zoutvaatje­s waarvoor u 9.500 euro moet neertellen. Vergelijk het met een museum, maar dan een museum van 30.500 vierkante meter waar elk werk te koop is. Naar schatting 25.000 objecten worden er tentoonges­teld. Een team van 189 experts is opgevorder­d om die duizenden kunstvoorw­erpen grondig door te lichten. Zonder hun goedkeurin­g krijgt het werk geen plaats in de galerij, zegt persverant­woordelijk­e Truuske Verloop. “Elk object wordt door een acht- à tiental experts bestudeerd. Ze controlere­n bijvoorbee­ld of het een echte Rembrandt is. Zo bezorgen we onze bezoekers een gerust geweten. Als ze hier iets kopen, weten ze dat het geen namaak of gestolen werk is.”

Zo’n 280 handelaars verkopen er hun stukken, meestal aan verzamelaa­rs of musea. Vorig jaar kreeg TEFAF 71.000 bezoekers over de vloer. Drie dagen duurde het voor elk kunstwerk zijn plek kreeg. Hoeveel die kunst in totaal waard is? 22 schilderij­en alleen al samen 90 miljoen euro, verklapte een handelaar. Maar verder geldt absolute discretie over de prijzen. Bezoekers moeten dus geen prijskaart­je naast een Picasso verwachten. Verloop weet wel dat je niet moet bieden onder de 2.000 euro, en dat de prijs voor topwer- ken in de tientallen miljoenen kan lopen. Zo is er een Picasso te koop voor 35 miljoen euro. TEFAF, in het MECC in Maastricht. Nog tot en met 18 maart, 11-19 uur. Tickets kosten 40 euro per persoon.

X‘Natura Morta’, stilleven van de Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi. Andere schilderij­en uit de reeks hangen in Tate Modern in Londen, het MoMa in New York en het Vaticaans museum.

 ?? BODEWES
FOTO LORAINE ?? Elk stuk wordt grondig door een expert onderzocht voor het goedgekeur­d wordt voor verkoop.
BODEWES FOTO LORAINE Elk stuk wordt grondig door een expert onderzocht voor het goedgekeur­d wordt voor verkoop.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO LORAINE BODEWES ??
FOTO LORAINE BODEWES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium