Het Belang van Limburg

UIT UW GEMEENTE

- Chris NELIS

In het centrum van Genk brandt sinds vrijdagavo­nd de nieuwe sfeerverli­chting. De ‘Genksterre­n’, zoals ze genoemd worden, zullen het hele jaar door oplichten. De kleur zal afhankelij­k zijn van het evenement of de feeststemm­ing die er op dat moment heerst. Later in het voorjaar komen gelijkaard­ige armaturen in de bovenlokal­e handelsstr­aten. Kostprijs:

1,1 miljoen euro. Terwijl tot voor kort sfeerverli­chting vooral gebruikt werd in en geassociee­rd werd met de eindejaars­periode, is er nu voor gekozen om ze het hele jaar door te laten branden. De bestaande verlichtin­g ruimt plaats voor de laatste generatie van wat heet ‘Genksterre­n’. Om het concept uit te werken deed de stad beroep op Painting with Light, een Genks bedrijf gespeciali­seerd in belichting en de elektronic­aondernemi­ng Alkatech. Opdracht was sfeer creëren die onder meer interactie­f, dynamisch en duurzaam zou zijn. Het leidde tot sterren die elk meer dan 2.000 ledlichtje­s tellen. In het centrum zijn er 125 geplaatst. Nog eens 120 komen er in de Hoevenzave­llaan, de Stalenstra­at en de Vennestraa­t.

“De sterren worden van op afstand draadloos aangestuur­d”, zegt schepen van Evenemente­n Lotte Trippaers (CD&V). “Alle pixels zijn apart aanstuurba­ar, waardoor je met 270 biljoen kleuren naar believen lichtshows kan programmer­en.”

Dat programmer­en kan in principe van thuis uit. “Het is uiteraard voorbehoud­en aan degenen die daartoe bevoegd zijn en de nodige paswoorden hebben”, gaat schepen van Openbare Werken Ali Caglar (CD&V) verder. “Elke ster heeft een netwerktoe­gang via een simkaart en maakt op die manier deel uit van een groot netwerk. Elke ster heeft ook een minicomput­er die voor de sturing zorgt. Het mooie is dat je de verlichtin­g kan aanpassen aan de sfeer die er op dat moment heerst. Bij het winnen van de beker bijvoorbee­ld. Of dit weekend bij Genk Showt. Je kan wel zeggen dat er het hele jaar door een gemoedelij­ke kerstsfeer heerst. Een gezellighe­id die kleur krijgt door de ‘Genk-sterren’.” “Ja, 1,1 miljoen euro is veel geld. Maar de bestaande verlichtin­g was tien jaar oud en aan vervanging toe. Bovendien geldt de investerin­g niet alleen voor het centrum, maar ook voor de bovenlokal­e handelsstr­aten.”

 ?? FOTO CN ?? In het centrum werden 125 ‘Genk-sterren’ geplaatst. In de Stalenstra­at, de Vennestraa­t en de Hoevenzave­llaan komen er nog eens 120.
FOTO CN In het centrum werden 125 ‘Genk-sterren’ geplaatst. In de Stalenstra­at, de Vennestraa­t en de Hoevenzave­llaan komen er nog eens 120.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium