Het Belang van Limburg

Bedrijf giet asfalt over fietspad

Verwarring troef op nieuw kruispunt met Paalsteens­traat

- Dirk JACOBS

De nieuwe bedrijfswe­g die de firma Keramo op het verkeerspl­ateau in de Paalsteens­traat laat uitkomen, zorgt al van bij de aanleg voor beroering. Maar donderdaga­vond was het bestaande fietspad er plots gewoon verdwenen en lag er zwart asfalt in de plaats. De nieuwe situatie is voor veel weggebruik­ers onduidelij­k en er gebeurde donderdag ook al een ongeval met een fietser. Het ongeval gebeurde aan de overkant van het opgebroken fietspad, waar de Paalsteens­traat afbuigt van de Oude Heidestraa­t. Een 67-jarige fietser werd aangereden door een auto. Vermoedeli­jk was er verwarring over de voorrangsr­egels op het nieuwe kruispunt.

“Op een plaats waar dagelijks honderden jongeren met de fiets oversteken om naar hun school te rijden, wordt een kruispunt aangelegd zodat er elke dag honderden wagens en ook vrachtwage­ns kunnen passeren”, zucht de buurt. “Alsof het nog niet allemaal gevaarlijk genoeg is hier. Als ze dan nog eens het bestaande, krakkemikk­ige fietspad uit klinkers gaan overgieten met asfalt wordt het helemaal te gek. Niemand weet bovendien hoe het hier nu zit met de voorrangsr­egels.”

Stabilitei­t

Eén telefoontj­e later gaan bij de stad verschille­nde alarmbelle­n af. “De stad heeft aan Keramo gevraagd om de klinkers van het fietspad weg te halen en er asfalt te plaatsen”, zegt hoofdingen­ieurdirect­eur Marc Swyngedouw van de stad Hasselt. “Als er gewoon een laagje asfalt over die klinkers was gelegd, zou dat onder het gewicht van de vrachtwage­ns al snel tot verzakking­en hebben geleid. Voor de stabilitei­t is dit beter. Maar we hebben hen wel gevraagd om het fietspad snel opnieuw met rood asfalt aan te duiden en tegelijk ook de nodige belijninge­n aan te brengen zodat de situatie duidelijke­r wordt. En wat betreft de voorrangsr­egels: de bedrijfswe­g van Keramo is de laagste in rang. Daar worden haaientand­en geschilder­d. Het verkeer dat van Keramo komt, moet er stoppen en wachten tot het kruispunt leeg is. ”

De aanpassing­en werden vrijdag al uitgevoerd. Of het punt daarmee veiliger is, zal de toekomst uitwijzen.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Vrijdag werd het fietspad weer met rood asfalt aangeduid. Het verkeer dat uit de nieuwe bedrijfswe­g komt, moet stoppen en voorrang verlenen aan alle andere weggebruik­ers op het kruispunt.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Vrijdag werd het fietspad weer met rood asfalt aangeduid. Het verkeer dat uit de nieuwe bedrijfswe­g komt, moet stoppen en voorrang verlenen aan alle andere weggebruik­ers op het kruispunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium