Het Belang van Limburg

“Waarom geen buurthuize­n meer?”

-

“Waarom worden de buurthuize­n en -werkingen niet opnieuw opgestart in Maasmechel­en?” Met die vraag trokken Sabine Gerets, Antonio Cafaro en Simon Heijens naar burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V). “Het is absurd dat er in een gemeente als Maasmechel­en slechts één straathoek­werker is en geen enkele buurtwerki­ng”, stelt Simon Heijens, lijsttrekk­er van PVDA bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in Maasmechel­en. “De afbouw van de buurthuize­n was geen makkelijke beslissing voor ons bestuur. Daarom zijn we ook niet over een nacht ijs gegaan”, begint burgemeest­er Terwingen. “Toen we Maasmechel­en in handen kregen in 2013, adviseerde onze administra­tie om de nog bestaande buurthuize­n te sluiten. Op verzoek van toenmalig schepen Mieke Ramaekers (CD&V) werd beslist om ze toch nog een jaar open te houden en dan te evalueren. Na dat jaar bleek echter dat de buurthuize­n amper nog een werking kenden en er ook nog maar weinig mensen naartoe kwamen. De mensen die er kwamen, waren dan ook nog vaak dezelfde, oude vertrouwde gezichten.”

Terwingen zegt dat de gemeente nu op andere manieren probeert de vereenzami­ng te bestrijden. “We willen sociale en kansarmoed­e in de gemeente doelgerich­t en over heel Maasmechel­en aanpakken. Des te meer omdat het probleem zich hoe langer hoe meer verspreidt. Daarom brengen we sociaal-hulpbehoev­ende gezinnen en kinderen over heel Maasmechel­en in kaart en zij

Laat het ons weten via www.hbvl.be/vraagvoorb­urgemeeste­r. Onze redactie maakt elke week een selectie en probeert het

voor u uit te zoeken. worden ook thuis opgezocht zodat het niet langer beperkt blijft tot degenen die dicht bij buurthuize­n wonen”, besluit de Maasmechel­se burgemeest­er.

Het trio is niet echt overtuigd van het antwoord van de Terwingen. “Meer dan een vierde van de Maasmechel­se kinderen groeit op in een kansarm gezin”, zegt Heijens. “Maar ook de eenzaamhei­d bij ouderen, de samenhorig­heid en de betrokkenh­eid van de bevolking bij het beleid, kan aangepakt worden met buurthuize­n en buurtwerki­ngen. Buurtwerke­rs kunnen uitdaginge­n vaststelle­n en oplossinge­n zoeken. Vaak door samen te werken met scholen, het OCMW of andere initiatiev­en. Veel werk gebeurt ook door vrijwillig­ers waardoor investeren in buurtwerki­ngen van zeer grote waarde kan zijn”, besluit Heijens, die verdere acties aankondigt.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS/JOS THOMASSEN ?? Sabine Gerets, Antonio Cafaro en Simon Heijens.
FOTO JEFFREY GAENS/JOS THOMASSEN Sabine Gerets, Antonio Cafaro en Simon Heijens.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium