Het Belang van Limburg

Aldo Vario en Nancy Leys nu toch getrouwd

- Geert VAN BAELEN

Aldo Vario en Nancy Leys zijn vrijdag dan toch getrouwd in Heusden-Zolder. Op 16 december 2017 hadden ze wel hun trouwfeest gehouden, maar het huwelijk zelf kon niet doorgaan omdat het paar volgens de gemeente niet in orde was met alle papieren. Aldo zelf is nog altijd van mening dat de gemeente hem en zijn bruid niet correct heeft behandeld. Vario, die in België is geboren maar nog de Italiaanse nationalit­eit heeft, kon geen bewijs voorleggen dat hij volgens de Italiaanse wet gescheiden is. Hij moest hiervoor het Italiaans consulaat in Brussel contactere­n.

“Ik begrijp nog steeds niets van de beslissing van het gemeentebe­stuur. Waarom konden ze ons toen niet trouwen en vandaag wel? Ik noem dit pesten en het heeft niets met de wetgeving te maken. Want ik blijf erbij: het document waar het op stuk liep, is niet verplicht. Het is omdat ze hier in Heusden-Zolder koppig zijn, dat we niet mochten trouwen.” Hij kreeg vrijdag van de burgemeest­er een hand. “Maar die heb ik niet aangenomen. Dat vind ik hypocriet. De kosten voor de officiële trouw zijn erg opgelopen. En we hebben veel tijd gestoken in het op- en afrijden naar Brussel. In totaal zijn we er drie maanden mee bezig geweest. Mijn gezondheid is niet optimaal. Daarom hebben we beslist om toch maar hier in Heusden-Zolder te trouwen. Het enige positieve aan het hele verhaal is dat we twee keer een feest geven. Vandaag hebben we al onze vrienden en familie uitgenodig­d voor een receptie”, aldus Aldo Vario. Voor Nancy Leys begint vandaag een nieuw hoofdstuk. “Mijn man en ik - dat kan ik nu officieel zeggen - kunnen eindelijk het verleden achter ons laten, de moeilijke periode waarin Aldo ziek was. Het is spijtig hoe het gelopen is, zeker als je weet dat het tot nu toe nog niet bewezen is dat het document verplicht is. Maar vanavond gooien we het over een andere boeg. We gaan al het gedoe vergeten en vieren dat we getrouwd zijn.” De handelaars op de Molsekieze­l in Lommel organisere­n eind deze maand Open Straat Dagen. Op de affiches prijkt in blokletter­s “ZAT. 31 en ZON. 32 maart”. Dat moet vast een kanjer van een drukfout zijn die aan de aandacht van de organisati­e is ontsnapt. “Nee hoor”, luidt het. “Nee, het is geen vergissing, absoluut niet. En dat de krant nu voor uitleg belt, is een bewijs dat onze missie is geslaagd”, lacht garagehoud­er Karl Berghmans (46), één van de voortrekke­rs van de handelaars­actie. “Toen we met enkele collega’s samen zaten om voor dit jaar een weekend vast te leggen voor onze actie, kwamen we uit bij Karl BERGHMANS

Garagehoud­er het weekend van zaterdag 31 maart en 1 april. Maar dat past wel moeilijk op een affiche, zo twee verschille­nde maanden. Al lachend werd toen gezegd: ‘dan maken we er gewoon 32 maart van. Dat springt in het oog en als we reactie krijgen, weten we meteen dat onze affiches worden gelezen’, was de redenering.”

Telefoontj­es

En zo geschiedde. Inderdaad, de respons bleef niet uit. “Tijdens de carnavalst­oet in het Lommelse centrum hebben we de eerste flyers uitgedeeld. Meteen werden we daar al uitgelache­n omdat er een drukfout zou opstaan. Nu er een tiental grote affiches hangen bij handelaars langs de Molsekieze­l, krijgen we ook telefoontj­es en mails. Al tientallen keren heb ik moeten uitleggen dat dat het opzet is.”

En als de mensen die uitleg terecht toch wat onwaarschi­jnlijk vinden? “Wel, dan wijs ik naar de kleine lettertjes op onze affiche. Hier staat duidelijk ‘…omdat 1 april niet geloofwaar­dig zou overkomen’”, bulderlach­t Berghmans.

In kleine lettertjes staat er duidelijk: ‘omdat 1 april niet geloofwaar­dig zou overkomen’

 ?? ZB
FOTO ?? Nancy en Aldo zijn vrijdag toch voor de wet getrouwd.
ZB FOTO Nancy en Aldo zijn vrijdag toch voor de wet getrouwd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium