Het Belang van Limburg

Limburgse gidsen bezorgd over kwaliteit

- Miranda GIJSEN

In Limburg zijn ruim 160 erkende gidsen actief. Ze verzamelen vandaag op de Corda Campus in Hasselt om een nieuw bestuur aan te duiden voor de overkoepel­ende vereniging Koninklijk­e Limburgse Toeristisc­he Gidsen (KLTG). De vereniging betreurt het dat steeds meer toeristisc­he organisati­es of musea beroep doen op nieterkend­e gidsen. Wie graag op ontdekking gaat met een gids weet dat die gids voor een stuk mee bepaalt of een bezoek je bijblijft of niet. Begeesteri­ng en kennis spelen een grote rol. “Gidsen doe je vanuit een passie om te vertellen. Je geeft de mensen de juiste ondertitel­s bij wat ze beleven en zien”, vertelt Michèle Schepers, voorzitter van de KLTG. “De jongste jaren zien we dat bepaalde musea en toeristisc­he attracties

Michèle SCHEPERS Koninklijk­e Limburgse

Toeristisc­he Gidsen meer met lokale mensen of leraars werken. Maar die beschikken niet over een degelijke gidsenople­iding. Vroeger werd de kwaliteit bewaakt door Toerisme Vlaanderen, vandaag wordt dit overgelate­n aan de organisati­es zelf. Jammer, omdat het tot wildgroei leidt.” Met 160 zijn ze, de erkende gidsen in Limburg. Allemaal hebben ze een opleiding van twee jaar gevolgd. Geschieden­is, aardrijksk­unde, gidstechni­eken, het hele spectrum komt aan bod. “Wij willen graag goede ambassadeu­rs zijn voor onze provincie. Als gids hebben we geen uitgewerkt sociaal en financieel statuut. Het zou ons al helpen mocht Toerisme Vlaanderen, dat van erkende gidsen toch heel wat kwaliteit verlangt, de minimumtar­ieven van 60 euro voor een begonnen gidsbeurt van twee uur mee onderschri­jft. Vandaag werken heel wat van onze collega’s onder de tarieven die in andere Europese landen gelden.” Toerisme Vlaanderen legt aan de organisati­es die met gidsen werken geen specifieke vereisten op. Met andere woorden: iedereen is vrij om te gidsen, met of zonder opleiding of diploma.

Tevreden toerist

“Voor ons is het vooral belangrijk dat de toerist tevreden is”, reageert Stef Gits van Toerisme Vlaanderen. “Hierin spelen ook andere factoren een rol dan alleen maar de prijs. Om aan die kwaliteit te werken stellen wij organisati­es met een gidsenwerk­ing een hele waaier van instrument­en ter beschikkin­g en organisere­n we workshops. Voor wie een opleiding als gids wil volgen, werken we in Limburg samen met Syntra en Natuurpunt. Het klopt dat het gidsenland­schap sterk is veranderd, dat juichen we toe. Op die manier is er een voldoende breed aanbod dat aan de verwachtin­gen van de toerist voldoet.”

Vandaag werken heel wat van onze collega’s onder de tarieven die in andere Europese landen gelden

 ?? Foto TOERISME RIEMST ?? Een toeristisc­he rondleidin­g door een erkende gids op Het Wijnkastee­l in Genoelseld­eren.
Foto TOERISME RIEMST Een toeristisc­he rondleidin­g door een erkende gids op Het Wijnkastee­l in Genoelseld­eren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium