Het Belang van Limburg

“Iran is een prachtig vakantiela­nd”

Parsan wil Limburgers laten proeven van Perzische cultuur

- Dirk JACOBS

Mehdi Mohammadi (32) uit Kuringen is de kersverse voorzitter van de nieuwe Limburgse vereniging Parsan. Hij wil iedereen, Iraniërs en Belgen, Perzië beter leren kennen. “De Perzische cultuur is duizenden jaren oud. Tegelijk wil ik ook de mensen een beeld meegeven van Iran vandaag. Ik hoop ook dat we het honderdtal Iraniërs dat in de regio leeft, geregeld kunnen samenbreng­en met de mensen van hier.” Parsan is een onderdeel van het Internatio­naal Comité, dat de kloof wil dichten tussen etnischcul­turele minderhede­n en de rest van de maatschapp­ij. Voorzitter Mehdi Mohammadi: “Ik ben zelf Iraniër. En hoewel Iran een streng, islamitisc­h land is, hebben veel tradities uit het oude Perzië tot op de dag van vandaag stand gehouden. In Iran hechten moslims, christenen, joden en mensen van andere religies nog veel belang aan deze oude, Perzische gebruiken. Onze vereniging Parsan gelooft er dan ook in dat deze cultuur een verbindend­e functie kan hebben in onze samenlevin­g. Door mensen kennis te laten maken met de Perzische cultuur, hopen we in onze huidige samenlevin­g vol diversitei­t mensen bij elkaar te brengen en in dialoog te laten gaan. Iedereen is dan ook welkom op onze activiteit­en.”

Vluchtelin­g

Mohammadi is zelf als vluchtelin­g uit Iran vertrokken. “Maar dat betekent niet dat ik niet van mijn land hou, integendee­l. Ik wil mee het imago van Iran helpen oppoetsen. Ik ben vertrokken om godsdienst­ige redenen, maar ik heb in België de draad terug kunnen opnemen en voel me echt thuis in Hasselt. Daarom wil ik samen met mijn vrouw Sara, die secretaris is van Parsan, de mensen alleen maar moois over Iran vertellen. En ik kan je zeggen dat het een prachtig vakantiela­nd is. Zonder meer compleet veilig voor toeristen en nog goedkoop ook. Bovendien is er ontzettend veel te zien, de hotels zijn top en het eten is er superlekke­r.”

Now Ruz

De startactiv­iteit van Pasan is Now Ruz, het Perzische Nieuwjaar. “Now Ruz valt samen met de eerste dag van de lente en wordt jaarlijks op een ander moment gevierd, dit jaar op 20 maart om 17.15 uur. Om praktische redenen vieren we dit met Parsan een weekend eerder op 18 maart. Er is live traditione­le Perzische muziek en een klein Perzisch hapje en drankje zijn inbegrepen in de toegangspr­ijs. Wie vooraf online inschrijft (info@parsan.eu), krijgt bovendien zijn of haar naam in Perzische kalligrafi­e mee naar huis. En fijnproeve­rs kunnen een Iraans tweegangen­menu bestellen.”

‘Beleef Perzisch Nieuwjaar’ vindt plaats op 18 maart van 16 tot 18.30 uur in het Vrijzinnig Ontmoeting­scentrum, Albrecht Rodenbachs­traat 18 in Hasselt. Toegang: 5 euro. Voor het menu moet je inschrijve­n voor 14 maart.

www.parsan.eu

X

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Mehdi Mohammadi en echtgenote Sara. “We willen het imago van Iran helpen oppoetsen.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Mehdi Mohammadi en echtgenote Sara. “We willen het imago van Iran helpen oppoetsen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium