Het Belang van Limburg

Fietsstraa­t in centrum Heusden Dorpsraad gekant tegen plannen voor 60 nieuwe parkeerpla­atsen

- Zahra BOUFKER

De dorpsraad van HeusdenCen­trum kant zich tegen de plannen van het gemeentebe­stuur om 60 extra parkeerpla­atsen aan te leggen tussen de tennishal en de nieuwe verkavelin­g Mortelveld. Volgens het gemeentebe­stuur is dat nodig om het verkeer in het centrum vlot te laten verlopen, want op de nieuwe verkavelin­g komen 66 woningen. De dorpsraad is wel blij dat fietsers voorrang krijgen in een deel van de Pastoor Van Mierlolaan.

Dat de ruimte tussen het tennisterr­ein en Mortelveld gebruikt zal worden als parking, kunnen we niet aanvaarden. Dit zou een groene bufferzone moeten blijven

De werken op de nieuwe verkavelin­g Mortelveld starten begin 2019. “De ontwikkeli­ng van het binnengebi­ed achter de sporthal, project “Mortelveld” genaamd, zal zeker ook een impact hebben op het verkeer in Heusden-Centrum”,

Julien MAEBE Dorpsraad Heusden Centrum zegt schepen Lode Schops (Goed). “Daarom heeft het schepencol­lege een studiebure­au aangeduid om oplossinge­n te zoeken voor de knelpunten. In een ruim gebied tussen de Poorthoeve­straat, de Guido Gezellelaa­n, de Schootstra­at en de Processiew­eg werden vier scenario’s in de diepte onderzocht. Dit resulteerd­e in een

YYvijfde scenario, een bundeling van de beste elementen.”

In dat scenario wordt de Pastoor Van Mierlolaan deels een fietsstraa­t. Dat betekent dat fietsers er voorrang hebben. Fietsers zullen nog in twee richtingen mogen rijden, maar voor auto’s wordt eenrichtin­gsverkeer ingevoerd vanuit de Guido Gezellelaa­n tot aan het jeugdhuis. Het pleintje voor brasserie De Kring wordt een autovrij plein met plaats voor groen.

Mortelveld

Achter de tennisclub komt bouwprojec­t Mortelveld, waar jonge mensen uit Heusden-Zolder de kans krijgen om via een wedstrijd een stuk betaalbare grond aan te kopen. Er zijn ongeveer 66 woningen voorzien. Naast de tennisclub wordt de parking uitgebreid met 60 extra parkeerpla­atsen. “We zullen de volgende weken samenzitte­n met de verschille­nde instanties en de dorpsraad om het uitgewerkt­e voorstel te beoordelen. Het plan zal dan samen met de adviezen worden voorgelegd aan het schepencol­lege ter definitiev­e goedkeurin­g”, aldus Schops.

Parking

De dorpsraad Heusden-Centrum benadrukt dat constructi­ef wordt samengewer­kt met het gemeentebe­stuur. “We hebben het voorlopige plan met de leden van de dorpsraad na een recente volksverga­dering uitgebreid besproken”, zegt Paul Coolen. “Zowel het autovrij pleintje aan De Kring als het verkeersci­rculatiepl­an en het bouwprojec­t Mortelveld zijn voor ons positief. Het enige wat ons stoort zijn de extra parkeerpla­atsen die er komen”, aldus Coolen. Dat bevestigt ook Julien Maebe van de dorpsraad. “Dat de ruimte tussen het tennisterr­ein en Mortelveld gebruikt zal worden als parking, kunnen we niet aanvaarden. Dit zou een groene bufferzone moeten blijven voor de bezoekers en voor de inwoners in die buurt. We willen ook het wandelen en fietsen in ons dorp promoten met voldoende parkeergel­egenheid. Het gemeenteli­jk plan is grotendeel­s goed, maar regelmatig overleg met de gemeente is noodzakeli­jk. We kijken uit naar een datum voor het overleg”, besluit Maebe.

 ??  ??
 ?? FOTO ZB ?? De Pastoor Van Mierlolaan wordt een fietsstraa­t met eenrichtin­gsverkeer voor auto’s vanaf de Guido Gezellelaa­n.
FOTO ZB De Pastoor Van Mierlolaan wordt een fietsstraa­t met eenrichtin­gsverkeer voor auto’s vanaf de Guido Gezellelaa­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium