Het Belang van Limburg

Jeugdhuis 500.000 euro duurder dan verwacht

- Geert VAN BAELEN

De realisatie van het nieuwe jongerence­ntrum in het voormalige gebouw van de wijkpoliti­e in Peer zou volop bezig moeten zijn. Maar de start lijkt nu maanden vertraging op te lopen. Na de aanbestedi­ng was er één geïnteress­eerde aannemer. Die wil de werken uitvoeren voor anderhalf miljoen euro, veel meer dus dan het miljoen dat de stad oorspronke­lijk had begroot. Het bestuur wil het project opnieuw aanbestede­n. “Maar dan in deelprojec­ten, waardoor we ook kleinere aannemers kunnen aanspreken”, zegt schepen

Raf Nelis (CD&V).

Anderhalf miljoen euro neertellen voor het jongerence­ntrum zou niet te verantwoor­den zijn

Half januari ruilde de wijkpoliti­e het gebouw aan het marktplein in voor ’t Poorthuis. Normaal waren de werken al begonnen om het voormalige politiegeb­ouw om te vormen tot jongerence­ntrum De Bak, dat dan eind dit jaar zou kunnen opengaan. Maar die timing zal niet meer gehaald worden, nu blijkt dat de kostprijs van de werken fors te laag is ingeschat. “Tussen de oorspronke­lijke raming van het budget en de aanbestedi­ng vorig jaar is de economie beginnen opleven. En nu aannemers weer volop werk hebben, vertaalt zich dat ook naar hogere prijzen die ze aanrekenen”, zegt

Planning

Liesbeth DILIËN

Schepen schepen voor Openbare Werken Raf Nelis.

Slechts één aannemer stelde zich kandidaat om voor anderhalf miljoen euro het hele project te realiseren. De stad gaat daar niet op in en zal een nieuwe aangepaste aanbestedi­ng uitschrijv­en. “We onderzoeke­n de piste om het niet als één geheel aan te besteden, maar in minstens twee ‘percelen’. De verbouwing­en in het bestaande politiegeb­ouw zouden dan los worden uitgevoerd van de uitbreidin­g met de geluidsdic­hte kelderruim­te voor optredens en fuiven. Zo kunnen we ook kleinere aannemers een kans geven en een gunstigere prijs bekomen.” Jeugdschep­en Liesbeth Diliën (CD&V) geeft toe dat ze het liever anders had gezien. “Maar anderhalf miljoen neertellen zou niet te verantwoor­den zijn. Daarom gaan we de nieuwe manier van aanbestede­n volgende maand op- nieuw op de gemeentera­ad brengen.”

De schepen wil zich niet laten vastpinnen op een nieuwe timing. “In het meest gunstige geval kunnen we na het bouwverlof starten. Het is ook best mogelijk dat de verschille­nde werken gelijktijd­ig door meerdere aannemers kunnen worden uitgevoerd. In de nieuwe aanbestedi­ng willen we minder de klemtoon leggen op tijdsdruk, om zo meer aanvaardba­re prijzen van aannemers te bekomen.” Oppositiep­artij Appel zet wel wat vraagteken­s. “We willen nagaan waaruit dat grote verschil met de raming bestaat”, stelt Ria Plasschaer­t. “Of werken met deelprojec­ten echt voordelige­r zal uitdraaien, is ook nog de vraag. Misschien is er wel een meerkost door de architect die meerdere projecten zal moeten opvolgen.” De jeugdschep­en beklemtoon­t dat aan het opzet niets wijzigt en dat de plannen boven- en ondergrond­s worden uitgevoerd. “Voor ons blijft het cruciaal dat activiteit­en die de buurt overlast kunnen bezorgen, ondergrond­s zullen plaatsvind­en”, aldus Plasschaer­t.

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? De realisatie van het jongerence­ntrum in het voormalige gebouw van de wijkpoliti­e was normaal volop bezig, maar nu lijkt het dat de werken maanden vertraging zullen oplopen.
FOTO GVB De realisatie van het jongerence­ntrum in het voormalige gebouw van de wijkpoliti­e was normaal volop bezig, maar nu lijkt het dat de werken maanden vertraging zullen oplopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium