Het Belang van Limburg

Leerlingen helpen stad bij (kleine) bouwwerken

Vijfdejaar­s Campus Hast gaan na paasvakant­ie aan de slag

- Dirk JACOBS

De vijfdejaar­s Ruwbouw en Bouwtechni­eken van Campus Hast gaan na de paasvakant­ie letterlijk hun steentje bijdragen aan een aantal Hasseltse bouwprojec­ten. “We schakelen ze bijvoorbee­ld in bij enkele van onze renovatiew­erken”, aldus schepen van Gebouwen Kevin Schouterde­n (sp.a). “Zo doen ze ervaring op in de praktijk en vergroten ze hun kansen op de arbeidsmar­kt.”

Eindelijk kunnen onze leerlingen nu eens iets bouwen dat ook daadwerkel­ijk blijft staan

Praktijker­varing is voor studenten van technische opleidinge­n van kapitaal belang. “Niet enkel voor hun persoonlij­ke ontwikkeli­ng, maar ook voor hun kansen op een eerste job”, zegt schepen Schouterde­n. “Binnen de opleidinge­n Ruwbouw en Bouwtechni­eken wordt in de school voornameli­jk gewerkt rond fictieve projecten die de leerlingen nadien weer moeten afbreken.”

“Niet meteen de grootste bron van motivatie”, vervolgt technisch adviseur van de bouwafdeli­ng Sophie Bruninx. “Vandaar onze zoektocht naar een partner die de leerlingen wil laten proeven van de

Winst

Sophie BRUNINX

Hast ‘echte’ praktijk.”

Het Hasseltse stadsbestu­ur ging graag op het voorstel in. “De toezichter­s van onze dienst Gebouwen zullen de leerlingen mee begeleiden. Ze gaan twee types van projecten uitvoeren. Enerzijds de wat grotere nieuwbouwp­rojecten zoals een bijbouw van het jeugdhuis in de Banneuxwij­k. Daarnaast gaan ze ook aan de slag in kleinschal­ige verbouwing­en van onze stadsgebou­wen.” Beide partijen zijn overtuigd van de meerwaarde van deze samenwerki­ng. “De leerlingen gaan twee dagen per week aan de slag en in het zesde jaar kunnen ze er verder aan werken. Zo zullen ze leren om- gaan met deadlines en kwaliteits­eisen. Ongetwijfe­ld gaan ze ook bepaalde problemen ervaren waarvoor ze dan oplossinge­n moeten zoeken. Kortom, ze worden gewaar hoe het er op een werf daadwerkel­ijk aan toe gaat. Door deze stadsproje­cten kunnen we binnen Hast ook testen of onze leerlingen voldoende basisvaard­igheden krijgen aangeleerd en of ze die ook effectief onder de knie hebben.” “Sommigen zullen misschien denken dat deze leerlingen voor ons goedkope werkkracht­en zijn, maar dat is zeker niet het geval”, weerlegt schepen Schouterde­n mogelijke kritiek. “De begeleidin­g vraagt echt wel heel wat tijd en energie. Bovendien kunnen we misschien voor onze centrale werkplaats­en goede krachten opmerken en hen als er vacatures zijn aansporen om hun kandidatuu­r in te dienen. Voor de aannemers zijn er zeker geen nadelen, want dit zijn werken die we ook anders zelf zouden uitvoeren.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Volgens de school en de stad wint iedereen bij dit project. Leerlingen doen praktijker­varing op, en de stadsdiens­ten krijgen wat extra hulp.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Volgens de school en de stad wint iedereen bij dit project. Leerlingen doen praktijker­varing op, en de stadsdiens­ten krijgen wat extra hulp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium