Het Belang van Limburg

Gemeente en OCMW samen in nieuw administra­tief centrum

-

Geetbets heeft zopas officieel het nieuwe administra­tief centrum in gebruik genomen. Het vroegere gemeentehu­is is aangepast en uitgebreid om vanaf nu de gemeente- en OCMW-diensten onder één dak te huisvesten. Het centrum heeft de naam

Den Molenkoute­r gekregen. “De verbouwing paste in de integratie van het OCMW en de gemeente, die door de Vlaamse overheid tegen januari 2019 wordt opgelegd”, zegt burgemeest­er Jo Roggen (Open Vld). “In dat opzicht hebben we trouwens al een aantal diensten samengevoe­gd: Onthaal, IT, Personeel en Financien. Daarnaast wilden we het gemeentehu­is klantvrien­delijker maken en de dienstverl­ening efficiënte­r organisere­n.”

De volledige eerste verdieping aan de linkervleu­gel is vernieuwd tot bureauruim­te voor de sociale diensten. “De dienst Burgerzake­n werd uitgebreid, evenals de dienst Omgeving. De bibliothee­k, ook in dit gebouw gehuisvest, werd groter en kreeg een extra leeshoek. En het geschiedku­ndig museum heeft een volledig nieuwe en toegankeli­jke locatie achteraan het gemeentehu­is. Er is ook een nieuw toegangsco­ntrolesyst­eem geïnstalle­erd.”

Kindvriend­elijk

Den Molenkoute­r heeft ook een nieuw onthaal. “Naast de balie is er een zithoek waar mensen kunnen wachten. Er is een kinderhoek­je en een hoek waar mensen discreet documenten kunnen invullen. Om het onthaal te verbeteren zijn twee administra­tieve medewerker­s deeltijds in dienst genomen. Het onthaal doet ook dienst als snelloket voor het afhalen van documenten. Om de communicat­ie tussen het onthaal en de andere diensten te optimalise­ren komt er een klantgelei­dingssyste­em. Een aantal diensten gaat ook werken op afspraak.”

Het nieuwe gebouw is energievri­endelijk met een nieuw, geïsoleerd dak met zonnepanel­en, energievri­endelijke verlichtin­g en een nieuw systeem voor verwarming, ventilatie en airconditi­oning. “De naam Den Molenkoute­r heeft volgens geschiedku­ndige Guy Leus een historisch­e basis. Het veld achter het gemeentehu­is en het OCMW-gebouw en het rusthuis wordt de Molenkoute­r genoemd. De oudste vermelding dateert van 1454 als ‘den molencoute­r’. Het woord kouter is afgeleid van het Latijnse ‘cultura’ en betekent akkergebie­d.”

De werken hebben in totaal

1,5 miljoen euro gekost.

 ?? FOTO LW ?? De werken hebben in totaal 1,5 miljoen euro gekost.
FOTO LW De werken hebben in totaal 1,5 miljoen euro gekost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium