Het Belang van Limburg

Wim Opbrouck.

-

Op het einde van de voorlaatst­e aflevering werden zowel Jamie Capelle, het lief van Paul Gerardi’s dochter, als Gerardi zelf neergescho­ten. In de laatste aflevering komt het opnieuw tot een confrontat­ie, met de premier als sleutelfig­uur.

“Het was een heerlijke rol om te spelen”, herinnert Wim Opbrouck zich. “In de eerste reeks was ik justitiemi­nister en had daar al wat boter op het hoofd. Als premier is de druk van belangengr­oepen nog groter. Het was leuk om als acteur de worsteling te tonen, de gewetensvr­agen waar de premier mee kampt. Op papier is de eerste minister van een land als het onze machtig, maar in feite is hij bijzonder kwetsbaar. Beslissing­en die hij met de beste bedoelinge­n neemt, kunnen later als een boemerang in zijn gezicht terugkomen. In het verhaal van ‘Salamander 2’ heeft de premier zich heel anders gedragen dan iemand als Paul Gerardi graag had gewild. De Staatsveil­igheid speelt onder één hoedje met de bank Minne- bach, die de nochtans corrupte massamoord­enaar en rebellenge­neraal Bombé aan de macht wil in Kitangi, uiteraard voor het eigen belang in twee diamantmij­nen. De premier heeft dat altijd afgedekt en in de laatste aflevering moet hij finaal kleur bekennen. Eerlijk gezegd, ik zou zelf niet in zijn schoenen willen staan.”

‘Slamander 3’?

Komt er na ‘Salamander 2’ ook een ‘Salamander 3’? “Het is veel te vroeg om daarop te antwoorden”, zegt Eric Wirix, de producent van de serie. “Het hangt ervan af of iemand een goed idee heeft. Er zijn wel ideeën, maar die moeten rijpen. We zijn niet krampachti­g op zoek en zullen er enkel aan beginnen als we er zelf honderd procent in geloven. In de eerste reeks hadden we op het einde van haast elke aflevering een cliffhange­r. De tweede reeks is anders opgebouwd en culmineert in een finale waarin de hoofdperso­nages allemaal keuzes moeten maken.”

‘Salamander 2’, Eén, zondag, 21.30 uur

X

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium