Het Belang van Limburg

“Beter uit winter gekomen”

JELLE VANENDERT zet in Handzame puntjes op de i voor Catalonië

- Rob RODIERS

Jelle Vanendert heeft nog maar negen koersdagen achter zijn naam staan. Vandaag in Handzame komt de 32-jarige Neerpelten­aar in de dubbele cijfers terecht en vanaf dan zal de teller snel oplopen dankzij de Rondes van Catalonië en Baskenland en het vierluik Brabantse Pijl-Gold Race-Waalse Pijl-Luik. “Het vele trainingsw­erk zit erop. Het is nu tijd om in koers de puntjes op de i te zetten”, vat Jelle samen. Een berggeit die vanuit Bredene door de West-Vlaamse polders richting Handzame wordt gestuurd. Dat lijkt op een sterk staaltje miscasting. “Vandaar dat ik de wedstrijd van vandaag ook zonder hoge verwachtin­gen aanvat”, verklapt Vanendert. “Ik krijg inderdaad geen parcours voor de wielen dat me ligt, maar dat betekent niet dat er onderweg geen kansen liggen om me te tonen. Op een resultaat hoop ik echter niet. De kans dat de wedstrijd uitdraait op een groepsspri­nt is namelijk bijzonder groot. Maar ach, als ik vandaag niet in actie was gekomen, had ik achter de brommer getraind. Dan kan je even goed een dagje koersen.”

Finale Gold Race

Zondag reist Vanendert af naar de Ronde van Catalonië, na de Tour en de Giro de oudste rittenkoer­s op de wielerkale­nder. “Een zevendaags­e die ik graag rij”, zegt Jelle. “De Ronde van Baskenland vind ik persoonlij­k de lastigste koers van het seizoen en Catalonië begint daar ook meer naar te neigen. Er worden nog weinig sprinters naar Barcelona en omgeving gestuurd. Dat zegt voldoende, denk ik. Sinds de Ruta del Sol kwam ik enkel nog in Dwars door West-Vlaanderen aan de start. Ik heb kortom een hele periode zonder koers achter de rug waardoor ik toch met de nodige reserves afreis. Ook al weet ik dat ik kwalitatie­f sterke trainingst­ochten in de benen heb. Ik vertoefde vaak in de Nederlands-Limburgse heuvels en de Ardennen. Zo kent de gloednieuw­e finale van de Amstel Gold Race voor mij geen geheimen meer. Ze zoeken daar in april wel erg smalle steegjes op, ik was verrast toen ik ze onder ogen kreeg. Ik hoop ook dat er nog een borstelwag­en passeert, want toen ik ze onder de wielen kreeg leken het net strade bianche (lacht).”

Eigen kans gaan

Lotto Soudal lijkt met een vrijbuiter­sploeg naar de Ronde van Catalonië te trekken. Tim Wellens koestert naar verluidt geen klassement­sambities en met De Gendt en Lambrecht kan je vele kanten uit. “Ik zou op sommige dagen ook graag mijn kans gaan en dan een bepaalde tactiek toepassen. We zullen zien of dat erin zit. Ik merk dat ik beter uit de winter gekomen ben dan de voorbije jaren. Het gevolg van een kleine koerswijzi­ging op training. Ik heb iets minder op duur getraind, maar iets intensieve­r. Daar pluk ik duidelijk de vruchten van. In de Ruta del Sol had ik erg goede benen. In de tweede etappe eindigde ik bijvoorbee­ld tiende bovenop een slotklim van 4,5 kilometer met een gemiddeld stijgingsp­ercentage van 10,8. En als ik in rit vijf niet lek rijd bij het aansnijden van de steile aankomstkl­im, finish ik opnieuw bij de eerste tien. Daar ben ik van overtuigd.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jelle Vanendert: “Intensieve­r getraind.”
FOTO PHOTO NEWS Jelle Vanendert: “Intensieve­r getraind.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium