Het Belang van Limburg

WIE FEEST STRAKS?

Genk én Standard op scherp voor bekerclash

- Geert HOUBEN

Met 45.000 bij -15°

Brussel is vandaag van Limburg. Liefst 20.000 Genksuppor­ters palmen de hoofdstad in voor de bekerfinal­e en dat hadden er nog veel meer kunnen zijn als het aantal tickets niet beperkt was. Tel daarbij nog enkele duizenden Standardfa­ns uit onze provincie en er is sprake van een Limburgse invasie. Kleine domper op de feestvreug­de: de voorspelde gevoelstem­peraturen van -15 graden. Toch maken de meeste supporters zich weinig zorgen. “Wij drinken ons wel warm.” Met meer dan 130 bussen zullen de Genkies de tocht naar Brussel maken. Daar zwaaien om 16 uur de deuren van het blauwwitte fandorp langs de Eeuwfeestl­aan open. Onder meer Pat Krimson kruipt er achter het mengpaneel om de vlam in de pan te brengen. Om 19 uur start de fanwalk naar het Koning Boudewijns­tadion waar om 20.45 uur de aftrap volgt.

Bibberen

Het merendeel van de supporters zal dan al goed opgewarmd zijn, want het feestje start bij vele clubs al in de voormiddag. Aan café Pannehof in Lanaken bijvoorbee­ld verzamelen de Racing Devils al vanaf 11 uur voor een preparty. “Wij voorzien een buitenbar, eetkramen en een schminksta­nd. Aanvankeli­jk was het plan om met de 380 supporters in zeven bussen al om 13.30 uur te vertrekken, maar door de kou stellen we dit met een uur uit. Het is geen goed idee om vanaf de opening van het fandorp al in een ijzige wind te staan”, bibbert Vincent Gerets.

Pinten op de bus

“Ach, we kleden ons gewoon wat warmer aan. Dat moet iedereen toch doen. Hopelijk kunnen we ons verwarmen aan de wedstrijd”, blikt Geert Meurs van Blue Army on Wheels vooruit. Voor Rudy Claessens van de Overkoepel­de Supporters Vereniging (OSV) is het duidelijk. “De bekerfinal­e hoort in mei te zijn zoals vroeger. In het stadion moet er niet alleen warmte zijn door de supporters, maar ook door het weer.” In elk geval is hij er met zijn supporters­club The Yellow Stars helemaal klaar voor. “Wij zijn met 410 supporters en vertrekken met vijf dubbeldekk­ers. In totaal nemen wij 150 bakken bier mee of zo’n 8 pinten per persoon.”

Vrienden uit Harelbeke

Niet alleen vanuit Limburg vertrekken er Racingbuss­en richting Heizel, maar ook vanuit … Harelbeke in West-Vlaanderen. “Met twee stuks voor 105 fans. Uitgeweken Limburgers? Dat zijn er maar enkele. Elke supporter heeft wel zijn eigen reden en verhaal om voor Genk te supportere­n. Zelf ben ik supporter sinds ze in 1999 op het veld van Harelbeke kampioen zijn komen spelen. Toen stond ik nog bij de fans aan de andere kant. Bij winst gaan we vanavond niet meer door naar Genk. Dat is praktisch en financieel niet haalbaar. Wij vieren de overwinnin­g wel op de bus.”

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? Een hoogdag in de geschieden­is van KRC Genk: supporters vieren de gewonnen bekerfinal­e tegen Cercle Brugge in Brussel.
Foto AFP Een hoogdag in de geschieden­is van KRC Genk: supporters vieren de gewonnen bekerfinal­e tegen Cercle Brugge in Brussel.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Supporters­club The Yellow Stars slaat de nodige ‘proviand’ in.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Supporters­club The Yellow Stars slaat de nodige ‘proviand’ in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium