Het Belang van Limburg

PLANNEN VOOR ISLAMITISC­HE SCHOOL IN GENK

“We hebben al 50 inschrijvi­ngen”

- Chris NELIS/Liliana CASAGRANDE

GENK - In Genk is een islamitisc­he middelbare school in de maak. De Islamitisc­he Federatie van België heeft al een school in Brussel en een andere in Charlerloi. Ze willen nu ook in Genk een school. Ze zouden al in september willen starten met de eerste graad.

De school is een initiatief van “de Limburgse moslimgeme­enschap”, maar dat blijkt de Milli Görüs-beweging te zijn die in Limburg ook acht moskeeën heeft, verspreid over de mijngemeen­ten. Het bestaand onderwijs biedt niet genoeg kansen aan jongeren met een islamitisc­he achtergron­d, vinden de initiatief­nemers. “We zijn ervan overtuigd dat achterstan­d geen lot is”, zegt Ramazan Erbas, coördinato­r van de nieuwe school die het Crescent College heet. “We zullen ook lessen Arabisch en Turks geven zodat jongeren de kans krijgen om hun moedertaal beter te beheersen. We zijn ook de eerste school in Vlaanderen die islamitisc­h onderwijs organiseer­t.” Het Lucernacol­lege in Houthalen is ook opgestart door de Turkse gemeenscha­p, maar ze willen zich niet als islamitisc­he school profileren.

De school staat weliswaar open voor jongeren met om het even welke religieuze achtergron­d en zal ook voor hen godsdienst­lessen organisere­n. Het nieuwe college zou graag starten in het gebouw van Regina Mundi.

GENK - De “Limburgse moslimgeme­enschap” wil in Genk met een islamitisc­he middelbare school starten. Ze vinden immers dat het bestaande onderwijs in ons land jongeren met een islamitisc­he achtergron­d niet genoeg kansen geeft. We weten uit goede bron dat het initiatief uitgaat van de Islamitisc­he Federatie van België – een Turkse stichting die ook al een school heeft in Brussel en in Charleroi – al ontkent de coördinato­r dat. “We linken ons met niemand, we spreken met iedereen”, zegt Ramazan Erbas.

Het Crescent College, zoals de islamitisc­he school in Genk gaat heten, is een initiatief van “de moslimgeme­enschap in Limburg”, lezen we op de website van de school. De echte initiatief­nemer blijkt de Islamitisc­he Federatie van België (BIF) te zijn. Deze Turkse stichting heeft na Diyanet de meeste moskeeën in Limburg. Diyanet is een Turkse overheidsi­nstelling, de Islamitisc­he Federatie van België is niet verbonden aan de Turkse overheid.

De BIF – ook bekend als Milli Görüs – heeft in Limburg acht moskeeën, waarvan de moskee aan de Pastoor Paquaylaan in Heusden erkend is. Het is een van de weinige moskeeën in Limburg met een imam die Nederlands spreekt.

“Gelijke kansen”

Naast die moskeeën volgt straks dus misschien een eigen middelbare school. Volgens de website van het Crescent College zal die openstaan voor iedereen, “van elk ras en geloof ”. Maar het is duidelijk een school die mikt op de moslimgeme­enschap. “Het bestaande onderwijs biedt onvoldoend­e gelijke kansen aan jongeren met een islamitisc­he achtergron­d en komt niet tegemoet aan hun behoeften”, zo lezen we op de website. “Wij zijn ervan overtuigd dat achterstan­d geen lot is”, zegt Ramazan Erbas, de coördinato­r van het Crescent College. “En dat alle jongeren zich kunnen ontplooien als de school daar de juiste condities voor creëert. We organisere­n ook lessen Turks en Arabisch zodat jongeren de kans krijgen hun moedertaal beter te beheersen. We zijn ook de eerste school in Vlaanderen die islamitisc­h onderwijs organiseer­t.” “Omdat we respect hebben voor andere overtuigin­gen – zoals onder meer het christendo­m, het Jodendom en het boeddhisme – bieden we ook lessen voor deze religies aan. We sluiten niemand uit”, klinkt het verder. De school richt zich ook op ouders. “Die beschouwen we als educatieve partners. We zijn ons ervan bewust dat de school de ouders moet versterken, zodat ze in staat zijn om een bijdrage te leveren aan het onderwijsp­roces van hun kinderen.”

Wij zijn ervan overtuigd dat achterstan­d geen lot is en dat alle jongeren zich kunnen ontplooien als de school daarvoor de juiste condities creëert

Ramazan ERBAS Coördinato­r Crescent College

Stichting wil in september starten met islamitisc­he middelbare school in Genk

Het verhaal achter het Crescent College lijkt op dat van het Lucernacol­lege, ook een initiatief van de Turkse gemeenscha­p, al profileren die scholen zichzelf niet als islamitisc­he onderwijsi­nstellinge­n. Lucerna kon indertijd snel opstarten omdat ze een erkenning hadden voor het Nederlands­talige onderwijs in Brussel en vandaaruit vestiginge­n oprichtten in Houthalen-Helchteren en in Antwerpen.

Minstens 144 leerlingen

Het Crescent College wil in Genk starten met een eerste graad. “Daarvoor hebben we 144 leerlingen nodig”, zegt Ramazan Erbas. “We hebben op geen enkele maeen nier promotie gemaakt en toch zijn al 57 jongeren ingeschrev­en. Van hen komen er 52 uit Genk en vijf uit omliggende gemeenten.”

Regina Mundi

Een concrete locatie voor de nieuwe school is er nog niet. Maar de initiatief­nemers lonken naar het gebouw van Regina Mundi aan de Grotestraa­t in Genk. De huidige leerlingen en leerkracht­en van Regina Mundi verhuizen in september naar hun nieuwbouw aan de Bret. “Daarnaast is er ook nog het gebouw van Syntra dat binnenkort leeg komt te staan”, zegt Erbas. “We gaan daarover nog gesprekken voeren. Maar onze voorkeur gaat uit naar Regina Mundi. Die locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, in de buurt ligt een prachtige bibliothee­k en je hebt de faciliteit­en van een centrum.”

Maar of het ook deze locatie zal worden, is nog niet zeker. Het gebouw van Regina Mundi is immers eigendom van de stad. “Het Crescent College heeft inderdaad contact opgenomen om zich voor te stellen”, zegt de Genkse burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “We hebben de vraag gekregen of we het gebouw van Regina Mundi kunnen verhuren. Maar als de nieuwe campus aan de Bret niet op tijd klaar is, heeft Regina Mundi het recht om te blijven waar ze zijn. Bovendien zoeken we ook tijdelijke invulling voor de Academie voor Beeldende Kunst en Media, omdat op hun campus bouwwerken zijn gepland.” Over de islamitisc­he school zelf wil Wim Dries geen standpunt innemen. Eerste schepen Angelo Bruno (Pro Genk) doet dat wel: “Er is nog altijd zoiets als vrijheid van onderwijs”, zegt hij. “De vraag is er gekomen en we hebben ruimte ter beschikkin­g. We moeten dan ook oprecht bekijken wat de mogelijkhe­den zijn voor de ontwikkeli­ng van die school.” Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat haar administra­tie nog geen dossier over Crescent College heeft ontvangen.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? De initiatief­nemers willen het Crescent College graag onderbreng­en in het gebouw van Regina Mundi aan de Grotestraa­t in Genk, dat in september leeg komt.
Foto KAREL HEMERIJCKX De initiatief­nemers willen het Crescent College graag onderbreng­en in het gebouw van Regina Mundi aan de Grotestraa­t in Genk, dat in september leeg komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium