Het Belang van Limburg

Islamitisc­h college

- Door Liliana Casagrande

In Genk zijn er concrete plannen voor een islamitisc­he middelbare school. Ze hebben al meer dan 50 inschrijvi­ngen en het is nog lang niet 1 september. De initiatief­nemers omschrijve­n zich als ‘de Limburgse moslimgeme­enschap’, maar het gaat om de Milli Görüsbeweg­ing, zo weten we uit goede bron. Dus gaat het niet om de hele moslimgeme­enschap, wel om een belangrijk deel. Die beweging heeft ook al scholen in Brussel, Wallonië en Nederland. De kans dat hun Crescent College er echt komt, is dus groot. Het is de eerste school die zich profileert als islamitisc­h. Het Lucernacol­lege in Houthalen is ook opgericht door de Turkse gemeenscha­p, maar die wil onder geen enkel beding als islamitisc­he school worden gezien. Ook daar was de aanzet de achterstan­d bij allochtone­n. Dat is nu opnieuw het verhaal.

Dat er met de jonge moslims op school problemen zijn, klopt. De cijfers zijn duidelijk slecht en ze verbeteren ook niet. We hebben in Vlaanderen goed onderwijs, maar op dat punt falen we. De vraag is nu of een school die islamitisc­h geïnspiree­rd is, het beter kan. Het Lucernacol­lege worstelde in zijn beginjaren ook met de onderwijsi­nspectie. Op zich is het goed dat een gemeenscha­p bezig is met onderwijs, dat ze over hun opleiding nadenken én dat ze verbeterin­g willen. Het Crescent College neemt ook meteen de ouders mee aan boord, ze beschouwen hen als “educatieve partners”. Ook dat valt allemaal toe te juichen, want dat betekent dat ze onderwijs belangrijk vinden. Bovendien is er in dit land vrijheid van onderwijs en kan dus iedereen met een school starten. Ze maken gebruik van een recht dat er is, zoals de paters en de zusters dat indertijd ook hebben gedaan. Maar toch geeft dit een wrang gevoel, want zo gaan we recht naar segregatie. Ieder zijn wijk en straks dus ook ieder zijn school. En als er nu een plek is waar mensen wel met elkaar moeten leren omgaan, is het wel op de schoolbank­en.

Een paar jaar geleden was er ook sprake van een andere islamitisc­he middelbare school, een voorbereid­ing op een imamopleid­ing in Turkije. Dat ging dan weer uit van de Turkse staatsmosk­eeën. Die school zou dan in Houthalen komen, een paar straten verder dan het gloednieuw­e Lucernacol­lege dat na de mislukte staatsgree­p in Turkije veel leerlingen verloor. Dus als het straks allemaal in orde zou komen, hebben we op enkele kilometers van elkaar drie middelbare scholen, opgericht door telkens een ander deel van de Turkse gemeenscha­p. Vraag is of ze daar een betere opleiding krijgen. Maar misschien helpt het wel om de scholen in de buurt wakker te schudden. Als ze zelf niet met oplossinge­n komen voor de onderwijsp­roblemen, dan lopen ze leeg. Het valt trouwens op dat ook in Turkse kringen mensen houden van het woord college, net als de liefhebber­s van elitaire scholen.

Misschien helpt dit wel om de scholen in de buurt wakker te schudden. Als ze zelf niet met oplossinge­n komen voor de onderwijsp­roblemen, dan lopen ze leeg

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium