Het Belang van Limburg

Minitoeste­l spoort ’s nachts thuis slaapstoor­nissen op

Onderzoek ZOL zorgt voor doorbraak bij diagnose slaapapneu

- Koen SNOEKX

Susie KLERKX Pneumoloog ZOL Genk

Een half miljoen Belgen kampt met slaapapneu, waarbij de adem ’s nachts stokt met hevig snurken en oververmoe­idheid tot gevolg. Voor de diagnose van slaapapneu moet je nu nog een nacht doorbrenge­n in een slaaplabo, maar binnenkort kan dat ook thuis. Een Leuvense start-up heeft een minitoeste­l ontwikkeld dat je op je voorhoofd of vinger kleeft en dat ’s nachts slaapapneu opspoort. “Het onderzoek is met succes bij tweehonder­d patiënten in ons slaaplabo uitgevoerd”, zegt Susie Klerkx, pneumoloog van het ZOL. Slaapapneu is een slaapstoor­nis waarbij de luchtweg soms tientallen keren per nacht dichtklapt. Tijdens een ademstilst­and, die tot 30 seconden kan duren, wordt er onvoldoend­e zuurstof opgenomen waarop de hersenen aan het lichaam het signaal geven om wakker te worden. “Op korte termijn leidt slaapapneu tot hevig snurken of oververmoe­idheid”, zegt Susie Klerkx, pneumoloog van het ZOL in Genk. “Maar als apneu onbehandel­d blijft, kan het op lange termijn leiden tot hart- en vaatziekte­n, maar ook tot verkeerson­gevallen.”

Het is dus belangrijk dat slaapapneu tijdig wordt opgespoord. Vandaag gebeurt de diagnose in een slaaplabo, waar de patiënt een nacht moet doorbrenge­n en vol draadjes wordt gekleefd. Maar probleem is dat de Limburgse slaapklini­eken in totaal maar een vijfentwin­tigtal bedden tellen. “Dat maakt dat slaapapneu vandaag een onderdelij­ker.

Noodbedden in ZOL in Genk door aanhoudend­e griep

De aanhoudend­e griep zorgt voor extreme drukte in de Limburgse ziekenhuiz­en. “Omdat de griep al zo’n vier weken aanhoudt, is het zo druk dat we momenteel noodbedden gebruiken op onze spoedafdel­ing”, zegt Jurgen Ritzen van het ZOL in Genk. “Ook een aantal operaties moet worden uitgesteld. Door de aanhoudend­e griep houdt de drukte in ons ziekenhuis nu al zo’n vier weken aan, wat uitzonderl­ijk is”, zegt Ritzen. “De wachttijde­n op de spoed lopen momenteel dan ook fors op. Op piekmoment­en moet je mogelijk enkele uren wachten.” behandeld Klerkx.

Nachtuil

probleem

is”,

zegt

De Leuvense start-up Ectosense heeft nu een toestellet­je van een duim groot ontwikkeld waarmee je ’s nachts thuis slaapapneu kan opsporen. De NightOwl (nachtuil), die je op je voorhoofd of vingers kan kleven, vangt signalen op over de ademhaling en de hoeveelhei­d zuurstof in je bloed en stuurt die gegevens door naar je smartphone. “Een drietal jaren geleden zijn enkele Leuvense ingenieurs­studenten bij ons komen aankloppen met het idee om een toestel te ontwikkele­n om slaapapneu op te sporen”, zegt Pieter Vandervoor­t van de onderzoeks­groep Future Health aan het ZOL in Genk. “Ze hebben de start-up Ectosense opgericht, een prototype van het toestellet­je ontwikkeld en het getest op tweehonder­d patiënten van ons slaaplabo. En wat bleek: hun onderzoek was nagenoeg even accuraat als de test die wij ’s nachts in ons slaaplabo uitvoeren.” Het toestellet­je is daarnaast ook nog eens een stuk gebruiksvr­ien- “Ons toestel hindert niet en we doen de metingen thuis in de slaapkamer, gedurende vijf nachten”, zegt Bart Van Pee, CEO van Ectosense.

Nederland

De NightOwl komt eind april op de markt. “Omdat het om een medisch toestel gaat, zal je het niet online kunnen kopen, maar kan je het enkel via een zorgverstr­ekker verkrijgen”, zegt Bart Van Pee, CEO van Ectosense. De ontwikkeli­ng van de NightOwl is dan wel volledig Belgisch, toch is de implementa­tie op de Belgische markt niet eenvoudig. “Omdat er in België nauwelijks met privéverze­keraars in de gezondheid­szorg wordt gewerkt”, zegt Van Pee. “Zo hebben we in Portugal bijvoorbee­ld wel al een contract op zak met de grootste verzekeraa­r, die met ons toestellet­je in een database van 1 miljoen klanten op zoek gaat naar apneupatië­nten. Door bij hen tijdig apneu op te sporen, kunnen er andere aandoening­en voorkomen worden en kan de verzekeraa­r dus geld uitsparen. Ook in Nederland hebben we gesprekken lopen en willen we ons product laten opnemen in het preventief medisch onderzoek dat bedrijven aan werknemers aanbieden, want vaak weten mensen zelfs niet eens dat ze apneu hebben.”

Tegen 2020 mikt Ectosense wereldwijd op 200.000 testen per jaar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Met de NightOwl, een toestellet­je van een duim groot, kan je gemakkelij­k thuis slaapapneu opsporen.
FOTO HBVL Met de NightOwl, een toestellet­je van een duim groot, kan je gemakkelij­k thuis slaapapneu opsporen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium