Het Belang van Limburg

Vorig jaar honderd e-bikers gewond in Limburg

Veertig procent meer ongevallen met elektrisch­e fietsen Vijftien procent fietsslach­toffers rijdt met e-bike

- Marij WYERS

Van de 693 fietsers die vorig jaar in Limburg slachtoffe­r werden bij een verkeerson­geval, reed 15 procent met een elektrisch­e fiets. Drie e-bikers kwamen om, 102 elektrisch­e fietsers raakten gewond. In heel België gebeurden er vorig jaar bijna duizend ongevallen met gewonde fietsers. Bijna een op de tien ongevallen met gewonde e-bikers vond dus plaats in Limburg.

Om met het minst slechte nieuws te beginnen: het aantal fietsslach­toffers is in fietsparad­ijs Limburg met twintig procent afgenomen in vier jaar tijd. Vorig jaar raakten 685 fietsers gewond bij een ongeval op de weg, en voor acht fietsers was dit fataal.

Bij de slachtoffe­rs is er wel een opvallende verschuivi­ng van de gewone fiets naar de elektrisch­e fiets. Zowat 15 procent van de gewonden reed elektrisch. Vier jaar geleden was dat nog maar een fractie van de fietsslach­toffers. “Dit is mogelijk te verklaren doordat de registrati­e toen nog niet zo nauwkeurig gebeurde. Maar we stellen ook vast dat er gewoon steeds meer mensen met een elektrisch­e fiets rijden”, zegt Stef Willems van het verkeersve­iligheidsi­nstituut VIAS.

Ouderen

En in Limburg rijden opvallend meer mensen elektrisch – 16 procent van alle fietsers – in vergelijki­ng met de rest van het land waar 10 procent van de fietsers met een e-bike op pad gaat.

Meer elektrisch­e fietsen in Limburg

Enkele jaren geleden werd nog niet zo goed geregistre­erd of het om een gewone fiets of een e-bike ging. Maar er zijn ook gewoon meer e-bikes Stef WILLEMS

dus. In drie jaar tijd toeren door het bronsgroen eikenhout dubbel zoveel fietsers rond die de hulp van batterijen krijgen. Vandaar dat het aantal gewonde e-bikers ook is toegenomen, in drie jaar tijd met 40 procent. “Uit de ongevallen­cijfers blijkt dat die slachtoffe­rs meestal wat ouder zijn. Meer dan de helft is ouder dan 65 jaar. Vaak zijn die mensen al wat minder fit en zijn ze wat kwetsbaard­er”, verduideli­jkt Stef Willems.

Bij de ongevallen met een gewone fiets vallen de gewonden vooral bij de kinderen en jongeren tot 24 jaar (30 procent) en nog eens 30 procent in de leeftijdsg­roep van 45 tot 65 jaar.

 ?? FOTO CHRIS VAN ROMPAEY ?? Meer dan de helft van de mensen die gewond raken met hun elektrisch­e fiets, zijn ouder dan 65 jaar.
FOTO CHRIS VAN ROMPAEY Meer dan de helft van de mensen die gewond raken met hun elektrisch­e fiets, zijn ouder dan 65 jaar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium