Het Belang van Limburg

“Brave huisvader is seksmaniak”

Minnaar die Truiense lerares doodde voor de rechter

- Caroline VANDENREYT

“Ze wou dat ik bij haar introk, die dag moest het gebeuren. Maar ik zag het niet zitten. Ik hoopte haar te overtuigen door de zieligaard uit te hangen”, beschreef Jan R. (54) uit Tielt-Winge vrijdag voor de Hasseltse rechtbank. Na een affaire van zes jaar wilde de Truiense leerkracht Mia Verschuere­n (52) op 17 februari 2015 duidelijkh­eid. Dat hij eindelijk zijn belofte van een leven samen nakwam. Dat deed hij niet. Wel greep haar minnaar Mia bij de keel en sloeg hij haar met een wijnfles het hoofd in. Het lichaam werd later gevonden na een brand in de flat. “Jij zal nooit beseffen wat je mama en mij hebt aangedaan. Ik wil zelfs niet dat je het beseft, want dat ben je niet waard”, sprak de enige zoon (33) van Mia Verschuere­n de man in het beklaagden­bankje aan. Ze had geen gemakkelij­k leven gehad, de Truiense lerares: drie huwelijken en evenveel scheidinge­n, een dochtertje dat vlak na de geboorte was gestorven. Maar met Jan R. was ze opnieuw van het leven gaan houden. Dat hij getrouwd was, had ze pas na een paar afspraakje­s gehoord. Niet dat de man uit Tielt-Winge er een probleem van maakte: hij zou zijn echtgenote wel verlaten, beloofde hij haar op tripjes naar Parijs, de Efteling en Gouda. Alleen was daar zes jaar later nog geen sprake van.

Ultimatum

“Op 17 februari 2015 heeft ze me voor een ultimatum gezet, ze zou anders naar mijn vrouw gaan”, zegt Jan R. “Ik ging intrekken, dat hadden we afgesproke­n. Op 14 februari had ik al kleren gebracht. Maar ik wilde eigenlijk niet. Toen ik ’s avonds naar huis wou vertrekken, is ze kwaad opgesprong­en: ‘Ga maar naar uw sjiek kutwijf en die hoerenzone­n van u!’ Ze greep ook de fles wijn op tafel. Door die woorden zijn mijn stoppen doorgeslag­en. Ik heb haar bij de keel gegrepen, de fles afgenomen en geslagen. Toen ik weer bij zinnen was, was er overal bloed en zat er geen leven meer in haar. In paniek ben ik alles beginnen op te ruimen om het op een ongeluk te laten lijken.”

Pinokkio

Tenminste, dat is de versie van R. Complete verzinsels, oordeelde openbaar aanklager Patrick Boyen. Mia was zelfs niet meteen dood, maar letterlijk doodgebloe­d. “Dit was moord. Die laatste woorden van Mia, ik geloof er niets van. Deze man ziet eruit als de brave huisvader, maar hij is een leugenacht­ige seksmaniak. Pinokkio kan nog iets leren van Jan R. Hij is met een plan naar SintTruide­n gegaan: om ervoor te zorgen dat hij zijn triple leven – zijn huwelijk, de affaire met Mia en een nieuwe sms-relatie – kon voortzette­n. Hij had voordien al van alles geprobeerd: dat hij prostaatka­nker had, dat zijn kinderen het niet aankonden. Het idee om haar te doden, was dan plan B. Want R. stond op het punt zijn hele leven te verliezen als de relatie uitkwam. En dat kon deze narcist niet aanvaarden.”

Voor de aanklagers was er ook geen twijfel: Jan R. had achteraf brand gesticht in de flat om alle sporen te wissen. “Hij heeft de batterij uit de rookdetect­or gehaald en mee naar huis genomen. En hoe laf is het dan om haar zoon op het foute spoor te zetten, door een sms’je met haar gsm te sturen:’Ik heb Jan laten gaan, bel je

straks’. Terwijl zij daar dood lag.”

Wijnfles

“Ik heb de brand niet aangestoke­n”, bleef R. herhalen. Vreemd, vonden ook de rechters, want buiten hem was er niemand levend meer in de flat. “Misschien zijn de theelichtj­es omgevallen.” “Dit dossier illustreer­t perfect dat niet alleen slechte mensen slechte dingen doen. Tot 17 februari was hij één van ons: de dragende kracht binnen het gezin, een man die vaak thuisbleef om voor zijn zonen te zorgen, die klaarstond voor zijn moeder en mentaal gehandicap­te zus”, pleitten meesters Michiel Van Kelecom en Victoria Roddi. “We betwisten niet dat hij schuldig is aan doodslag of veel liegt, maar je kan niet vreemdgaan zonder leugens te vertellen. Een plan was er inderdaad, maar niet om te doden. Wel om Mia te overtuigen hem te laten gaan, het werd Jan te heet onder de voeten. De impulsivit­eit blijkt toch ook uit het wapen: een wijnfles. Het klinkt logisch dat Mia boos is geworden, in de loop van de dag moet duidelijk zijn geworden dat het voorbij was. Het moet kortsluiti­ng bij haar gegeven hebben en Jan heeft daardoor de pedalen verloren”, benadrukte de verdedigin­g. Ook de opzettelij­ke brandstich­ting bestrijden ze met klem. “Dat zou hij nooit doen in een bewoond flatgebouw, met andere mensen in de buurt die gevaar lopen.”

Vonnis op 20 april.

 ?? Foto RR ?? Slachtoffe­r Mia Verschuere­n werd gevonden na een brand in haar flat in februari 2015.
Foto RR Slachtoffe­r Mia Verschuere­n werd gevonden na een brand in haar flat in februari 2015.
 ?? Foto JCR ?? Verdachte Jan R.
Foto JCR Verdachte Jan R.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium