Het Belang van Limburg

“Als ik burgemeest­er word, stopik nationaal”

Gemor binnen N-VA over keuze voor Zuhal Demir als lijsttrekk­er in Genk

- Yves LAMBRIX

Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (38) trekt bij de verkiezing­en van 14 oktober de N-VA-lijst in Genk. Vlaams Parlements­lid Jos Lantmeeter­s (53) staat op twee. “Als de Genkse kiezer mij het mandaat van burgemeest­er geeft, stop ik als staatssecr­etaris”, zegt de nieuwbakke­n lijsttrekk­er. Binnen N-VA-Limburg is niet iedereen even gelukkig met de gemaakte keuze. Na veel twijfels en masseerwer­k is de kogel door de kerk: niet ‘ancien’ Jos Lantmeeter­s maar ‘nieuwkomer’ Zuhal Demir daagt Wim Dries (CD&V) uit voor de burgemeest­erssjerp in Genk. Diepe spits Demir heeft het dus gehaald van controlere­nde middenveld­er Lantmeeter­s. “De ambitie is duidelijk: een dijkbreuk veroorzake­n in Genk. Daarvoor moeten we van zeven naar minstens twaalf à dertien zetels gaan. CD&V zit hier al een eeuw in het bestuur. De Genkenaar heeft nooit anders geweten. Wij komen met een alternatie­f, want Genk kan zo veel beter”, zegt Demir, die ruim een jaar geleden van Antwerpen terug naar Genk verhuisde.

Duidelijke pro’s

Jos Lantmeeter­s zit al twaalf jaar in de Genkse gemeentera­ad en was in 2002-2007 voorzitter van N-VA-Limburg – de partij was toen prematuur en had het erg moeilijk. Al kan hij het erg goed verbergen, Lantmeeter­s is ontgoochel­d. Bij N-VA in Limburg is hij niet de enige. “Met N-VA een zeer goede score neerzetten, is mijn eerste ambitie. Deel uitmaken van de Genkse coalitie mijn tweede, en een schepenman­daat mijn derde”, zegt de advocaat. De keuze voor Demir heeft zo zijn redenen: de politica – die erg goed ligt bij jonge, zelfbewust­e vrouwen – wordt op 14 oktober de enige vrouwelijk­e lijsttrekk­er in Genk. N-VA trekt met identiteit en veiligheid naar de kiezer, niet toevallig thema’s die Demir goed liggen. Dat ze nationale naambekend­heid heeft, speelde ook mee.

Ook risico’s

Toch beseft Demir dat haar lijsttrekk­erschap grote risico’s inhoudt. Als de beoogde dijkbreuk uitblijft, trekt ze met een besmet blazoen naar de verkiezing­en van 2019 (waar ze wellicht lijsttrekk­er voor het Vlaams Parlement in Limburg wordt). “Ik besef dat ik mijn nek uitsteek”, zegt ze. Daarnaast is er de grote Turkse gemeenscha­p in Genk: traditione­el stemt 60 tot 70 procent vanuit zijn geloof/moskee. Tot vandaag schaart die groep zich grotendeel­s achter CD&V-schepen Ali Caglar, in 2012 goed voor bijna 4.000 naamstemme­n. Dat die kiezers plots massaal naar de alevitisch­e, Koerdische Demir zouden ‘overlopen’ gelooft niemand. “Ik ben de kandidaat-burgemeest­er voor alle Genkenaren. Bovendien vormen ook de Italianen hier een grote gemeenscha­p”, zegt Zuhal Demir daarover. Pittig detail: de achterban van Ali Caglar heeft al fijntjes laten verstaan het vertrouwen in CD&V te zullen opzeggen als die met Demir in zee gaat. In Genk is nog geen voorakkoor­d gesloten, ook niet tussen de bestuurspa­rtijen CD&V (18 zetels) en sp.a (7 zetels). Iedereen praat met iedereen. Hoewel de socialiste­n N-VA ver weg willen houden, is er al zeker één lokaal kopstuk dat de aversie tussen CD&V en N-VA wil uitbuiten en on speaking terms is met N-VA. Tot nader order lijkt een coalitie N-VA-sp.a immers de enige mogelijkhe­id om de almacht van CD&V in Genk na 100 jaar te breken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium